Aankondiging van woningbouw op de Wikselaarse Eng. Buurtbewoners vrezen kap van bomen.
Aankondiging van woningbouw op de Wikselaarse Eng. Buurtbewoners vrezen kap van bomen. (Foto: )

'Laat bomen Wikselaarse Eng staan'

Door Leo Polhuys

Voorthuizenaren voor behoud

Het moet een mooie wijk worden met gasloze woningen, ruim opgezet in het groen aan de rand van Voorthuizen. Maar er moeten ook bomen worden gekapt voor de realisatie van de Wikselaarse Eng. En veel buurtbewoners zien dat niet zitten.

VOORTHUIZEN - Het bouwplan werd al aangepast na protesten vanuit de buurt, maar volgens verantwoordelijk wethouder De Kruijf zou er toch een hele bomenrij moeten sneuvelen. Dit heeft te maken met de geplande ophoging van het terrein met een meter. Een aantal oude bomen kan gespaard blijven, maar de rest moet weg. Een andere aanpassing betreft het achterwege laten van een zogenaamde wadi, een waterafvoer.

Mevrouw Van Daal is resoluut: "Laat alle bomen staan. Bouw de woningen er maar omheen. Volgens mij kan dat best. Niet dat ik me zo met de plannen bezighoud hoor, maar ik vind het wel belangrijk dat groen behouden blijft. Ik ga niet de barricaden op maar als iemand uit de buurt langs zou komen om handtekeningen op te halen, zet ik de mijn onder de petitie." De familie Van Harn geeft een duidelijk antwoord op de vraag wat er moet gebeuren. "Laten staan, die bomen. Dat er woningen gebouwd moeten worden, dat snappen we. Mensen moeten ergens wonen en het zal best een mooi plan worden. Maar waarom moeten die oude bomen allemaal tegen de vlakte? En het verhaal van die ophoging vinden we ook vreemd, want wat gebeurt er met overtollig water, dat moet afvloeien? Komt dat onze buurt dan in?"

Voorthuizenaar Bakker vindt dat de natuur hoe dan ook gespaard moet worden. "Het is een mooi gebied waar je de eekhoorntjes van de ene naar de andere boom ziet springen. waarom moeten die bomen weg? Het is weer een stuk natuur dat er aangaat. Laten we het gebied behouden zodat we ervan kunnen blijven genieten."

Ziek

Er zijn ook buurtbewoners die iets minder uitgesproken reageren. De heer Pater bijvoorbeeld. Hij zegt: "Mensen moeten ergens wonen, dat is duidelijk. Maar misschien kunnen niet alle bomen worden behouden. Dat streven is wel goed, maar ik zie ook dat er oude en zieke bomen staan. Toen ik nog vrachtwagenchauffeur was en ik 's nachts wel eens op pad moest, zag ik allerlei beesten lopen op de Wikselaarse Eng. Ik heb er zelfs dassen gezien. Misschien kwamen die uit het Johannabos. In elk geval loopt er van alles. Als het niet anders kan, moet er maar gekapt worden."

Mevrouw Baan wandelt regelmatig met de hond in de buurt van de veelbesproken nieuwbouwlocatie. "Ik woon hier al heel lang en het zou jammer zijn als de bomen moeten verdwijnen. Maar het is wel een fijne plek om te wonen. Misschien is er uiteindelijk toch nog een compromis mogelijk. Ik hoop het."

Meer berichten