Léon Van de Heg met de gitaar die hij maakt voor Gitaarwerk.
Léon Van de Heg met de gitaar die hij maakt voor Gitaarwerk. (Foto: )

Léons gitaar te zien op bureau Pinkpop

Door Leo Polhuys

Het begon allemaal bij opa Koster

De landelijke organisatie Gitaarwerk heeft negen kunstenaars en instrumentenbouwers uitgenodigd om mee te doen aan een project dat kunst en instrumentenbouw verbindt. Léon van de Heg (42) uit Barneveld is een van hen. Hij werkt aan de bouw van een elektrische gitaar. ''Gitaarwerk heeft mij gekozen vanwege de eenvoud van mijn werk,'' zegt de 42-jarige Barnevelder trots. Gitaarwerk wil de resultaten van het project in oktober presenteren en ze volgend jaar tonen tijdens Pinkpop.

BARNEVELD - Het begon allemaal bij opa Koster in de schuur aan de Amersfoortsestraat. De negenjarige Léon bezocht het knutselclubje waar kinderen zich lekker creatief konden uitleven met houtsnijwerk. ''Vanuit die tijd heb ik mijn grote passie voor hout overgehouden. Ik bouwde toen echter nog geen gitaren en gitaar spelen deed ik al helemaal niet. Toen ik een jaar of veertien was, ben ik pas gitaar gaan spelen in de kerk, tijdens de Sing Ins. Uit die tijd stamt mijn grote liefde voor dit instrument.'' Aardig detail is dat broer Serge ook gitaar speelt in de kerk, uiteraard op een instrument dat door Léon is gemaakt. De Barnevelder is ook mede organisator van de jaarlijkse ontmoetingen van gitaarbouwers uit diverse landen. De afgelopen jaren vonden deze steeds plaats in Barneveld en Kootwijkerbroek. Waar de bijeenkomst dit jaar plaatsvindt, is nog niet bekend. De samenkomst trekt steevast zo'n vier- tot vijfhonderd bezoekers. Leons activiteiten trekken ook regelmatig scholieren die voor school een werkstuk maken.

Cursus

Léon volgde dertien jaar geleden een cursus gitaarbouwen en leerde een aantal technieken zoals het buigen van hout. ''Ik haal veel informatie van internet en bestel bouwtekeningen maar in de loop der jaren ontwikkel ik steeds meer een eigen stijl Ik wil vooral plezier beleven aan mijn hobby, hert gaat er niet om, zoveel mogelijk instrumenten te bouwen. De bouw van een gitaar duurt wel een paar jaar. Op dit moment ben ik met drie instrumenten tegelijk bezig. Ondanks het feit dat ik nu op uitnodiging van Gitaarwerk een elektrisch exemplaar maak, ligt mijn voorkeur bij akoestisch.'' Léon maakt ook zijn eigen gereedschap. Zoals de cirkelsnijder, een apparaatje waarmee een cirkel kan worden getrokken die de maat aangeeft voor een kring met inlegfiguren. Het hout voor de gitaren haalt hij bij gespecialiseerde handelaren. Hoe leuk Léon het ook vindt om te spelen, het zelf bouwen trekt hem toch het meest. ''Ik werk vier dagen in de week op de afdeling Vastgoed van 's Heeren Loo. Het is puur kantoorwerk. Als ik in mijn schuurtje duik, ontspan ik mij volledig. Lekker even iets met mijn handen doen. Dat is ook de reden dat ik van gitaarbouwen niet mijn werk wil maken. Het moet een hobby blijven.''

Meer berichten