Is meer woningbouw een manier om de druk op de huizenmarkt te verlichten? Misschien, maar procedures nemen veel tijd in beslag
Is meer woningbouw een manier om de druk op de huizenmarkt te verlichten? Misschien, maar procedures nemen veel tijd in beslag (Foto: Archief Persbureau Polhuys)

Druk op de woningmarkt stijgt verder

Door Leo Polhuys

Verkoopprijs vrijstaand half miljoen

Het aantal transacties op de woningmarkt in Barneveld is in het tweede kwartaal van 2018 met bijna een kwart afgenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Dat blijkt uit de meest recente woningmarktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Intussen stijgen de prijzen alsmaar verder en neemt de druk op de woningmarkt alsmaar toe.

BARNEVELD - Het aantal verkochte tussenwoningen daalde van 72 naar 67, bij de hoekwoningen werd een daling gesignaleerd van 47 naar 37, zo'n twintig procent. Van het type twee onder een kap werden in het tweede kwartaal van dit jaar dertig verkocht, een daling van vijf. De grootste daling deed zich voor bij de vrijstaande woningen, waarvan er 41 werden verkocht , tegenover 81 in het tweede kwartaal van 2017. Een daling met maar liefst 44 procent.

Verkoopprijs

Een tussenwoning kostte in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 246.000 euro, een stijging met bijna tien procent ten opzichte van vorig jaar toen de prijs nog 226.000 euro bedroeg. Ook vrijstaande woningen werden fors duurder. Hoekwoningen stegen in prijs van gemiddeld 270.000 euro naar 281.000 euro. Woningen het type twee onder een kap stegen zo'n twintig procent in waarde, van 325.000 naar 392.000 euro. Vrijstaande woningen doorbraken de grens van het half miljoen euro, namelijk van 462.000 naar 503.000 euro. De gemiddelde verkooptijd van een Barneveldse tussenwoning daalde van het tweede kwartaal van 2017 van 33 naar 21 in de vergelijkbare periode van 2018. Een daling met zo'n 35 procent. Bij de woningen van het type twee onder een kap bedroeg de daling meer dan veertig procent, namelijk van 65 naar 37 dagen. De gemiddelde verkooptijd van een hoekwoning bleef overigens met 28 gelijk. Ook bij de vrijstaande woningen was de daling van het aantal verkoopdagen van 124 naar 81 aanzienlijk.

Eerder dit jaar lieten makelaars in Barneveld Vandaag al weten dat de woningmarkt in onze regio oververhit is. Meer woningbouw zou een mogelijkheid zijn om de druk te verlichten, zeiden de makelaars toen. Maar aangezien de voorbereidingstijd voor nieuwbouwplannen lang is en er wettelijke procedures moeten worden gevolgd, zal dit niet zo snel realiseerbaar zijn, gaven de makelaars destijds aan. De recente woningmarktcijfers voor de regio Barneveld komen in grote lijnen overeen met de landelijke ontwikkelingen: een laag aanbod, grote prijsstijgingen en een gebrek aan nieuwbouwwoningen. Plannen die op dit moment in voorbereiding of in ontwikkeling zijn, betreffen Veller en Valkhof, waar 24 gasloze woningen komen. Ook iN Voorthuizen worden nieuwe woningen gebouwd onder meer in het plan Wikselaarse Eng.

Meer berichten