Foto:

Inspiratie

Over de hele wereld is er op het moment een soort volksverhuizing aan de gang. We noemen het "vakantie". In Frankrijk kennen we deze weekenden weer de zogenaamde "zwarte zaterdagen" en op alle snelwegen daar, en overigens in vele andere Europese landen, staat het verkeer dan muurvast. Het zijn ontelbare mensen die alle kanten uit zwermen en die zich vervolgens op halfzachte luchtbedden, in warme hotelkamers en in krappe vakantiehuisjes proberen te ontspannen. We hebben onze rust zo hard nodig, we moeten toch echt even op adem komen. En dus trekken we er massaal op uit. Natuurlijk hebben we onze rust nodig, want het leven van tegenwoordig vraagt veel van ons en we moeten aan zoveel verplichtingen voldoen. De baas wil dat je de targets haalt, de kinderen moeten op balletles, je moet je lijf in conditie houden met sport en krachttraining en je moet natuurlijk ook nog bijblijven met de politiek, de cultuur en alles wat er op Netflix voorbijkomt.

Zo af en toe moet je dan toch even je rust vinden en kunnen loskomen van dat alles. Even op adem komen. Een ander woord voor adem is inspiratie. Wat veel mensen dus eigenlijk zoeken, zou je kunnen zeggen, is inspiratie. Weer opnieuw de batterij opladen, maar dan op zo'n manier dat je er echt weer even tegen kan.
Je zou kunnen zeggen dat inspiratie te maken heeft met de vraag wat jou beweegt in het leven. Wat bezielt je om te doen wat je doet? Door even los te komen van het alledaagse ritme krijg je afstand om die vraag tot je door te laten dringen en er een antwoord op te vinden. Inspiratie is een spiritueel woord. Waar vind je de adem om je leven te leven? Ook in de bijbel is het een woord dat alles bepaalt en zo heeft het te maken met Gods Geest. Zo is het God die jou de adem geeft, die jou doet leven. Die jou ook de rust geeft om te kunnen leven. Het is goed om af en toe even stil te staan. Wat beweegt je. Misschien dat je zo ook even geraakt wordt door Gods Geest.

Ds. Philip Spaa
Protestantse Gemeente Barneveld

Meer berichten