Herald van Herick (links) en medewerker  Henk-Jan bij het autobedrijf, bij het bewuste weggedeelte.
Herald van Herick (links) en medewerker Henk-Jan bij het autobedrijf, bij het bewuste weggedeelte. (Foto: )

Omwonenden zien voordelen rondweg

Door Leo Polhuys

'Doodlopende weg stuk rustiger'

Als de rondweg bij Voorthuizen eenmaal een feit is, zal dat gevolgen hebben voor de weg van Voorthuizen naar Putten. Op dit moment is de weg nog drukbereden. Het gedeelte tussen de bebouwde kom van Voorthuizen en Struik wordt doodlopend. En dus een stuk rustiger, Op de achtergrond speelt de discussie over de verlaging van de snelheid, maar de provincie Gelderland wil daar niet aan.

VOORTHUIZEN - Herald van Herick van het gelijknamige autobedrijf net even buiten Voorthuizen denkt dat de rondweg positief uitpakt voor zijn onderneming, waarvan hij nu anderhalf jaar eigenaar is. ''De weg gaat doodlopen, dat klopt Maar klanten kunnen ons bedrijf goed bereiken, ook als de rondweg er eenmaal ligt. Misschien is het wel verstandig om de maximum snelheid naar beneden te brengen, want er wordt vaak akelig hard gereden op deze weg. En je zit met het dubbelzijdige fietspad. Als je met de auto de weg oprijdt, moet je goed uitkijken voor fietsers. Wij waarschuwen onze klanten daar altijd voor.'' Beheerder Henk Stoter van landgoedpark Bosch en Weide denkt ook positief over de rondweg. ''Het is voor onze gasten soms erg moeilijk om de uitrit af te rijden of juist om binnen te komen. De weg is erg druk, maar als deze eenmaal dood gaat lopen, zal het een stuk rustiger worden. Alleen maar goede reclame voor ons bedrijf... Er wordt soms zo hard gereden en de weg is zo smal, dat je je afvraagt waarom er niet meer ongelukken zijn gebeurd.''

Tractor

Peter van Ramshorst, in de regio bekend als winnaar van een aantal kippenkampioenschappen, denkt de aanleg van de rondweg veel verkeer scheelt voor zijn woning. ''Dat is mooi, want er rijden veel te veel auto's. Zelf heb ik een auto en een tractor, maar ik gebruik die zo weinig mogelijk. Probleem met deze weg is ook dat bomen het uitzicht belemmeren. Het is erg uitkijken als ik vanaf mijn erf, dat overigens in de gemeente Nijkerk ligt, huis de weg opdraai. De weg is smal, als twee vrachtwagens elkaar tegenkomen, moet ze afremmen. Er zijn in het verleden ongelukken gebeurd." Van Ramshorst heeft de provinciale inspraakbijeenkomsten bijgewoond en een bezwaarschrift ingediend tegen de plannen voor de rondweg. Hij begrijpt niet waarom de provincie Gelderland aan de Nijkerkse kant wel aanpassingen heeft gedaan zoals drempels en rotondes, maar aan de Voorthuizense kant niet.'' De heer Demmers, die net in de bebouwde kom woont, vindt het niet erg dat de bewuste weg over een jaar of wat doodloopt. "Lekker rustig. Er raast hier heel wat vrachtverkeer langs. Met de geluidsoverlast valt het wel mee. Ik woon hier al dertig jaar, je raakt er aan gewend.Maar goed, het lawaai zijn we straks in elk geval ook kwijt."

Meer berichten