Maas van Beek achter de racesimulator. Vrijdag en zaterdag houdt hij open dag
Maas van Beek achter de racesimulator. Vrijdag en zaterdag houdt hij open dag (Foto: )

Lekker racen vanuit je gameseat

Door Leo Polhuys

Maas van Beek opent bedrijf

Bij een bocht voelt het net of je met de richting meebeweegt, als de auto over gras of grit rijdt, voel je de hobbels en als je tegen de vangrail tot stilstand komt, is het net of je echt botst. De bekende Barnevelder Maas van den Brink opent vrijdag en zaterdag zijn nieuwe bedrijf Gameseat.

BARNEVELD - Maas, inmiddels alweer 62, heeft de afgelopen twee jaar veel tijd en geld geinvesteerd om zijn nieuwe bedrijf van de grond te krijgen. In de bedrijfsruimte op het industrieterrein staan enkele honderden dozen. ''Die zijn per container uit China gekomen, waar mijn nieuwe vinding wordt geproduceerd. Het was even een hele klus om ze allemaal op te stapelen. Je kunt de gameseats online bestellen maar ook in mijn bedrijf testen en dan in de doos meenemen.''

Maas van Beek wordt wel eens de Willie Wortel van Barneveld genoemd. Dertig jaar geleden maakte hij stuursystemen voor mountainbikes en racefietsen. Een daarvan werd in licentie door fietsenfabrikant Gazelle gemaakt. Ooit haalde hij de talkshow van Sonja Barend met zijn vinding waarbij het roerstaafje voor de koffie kon worden omgevormd tot een oor. Later had Maas aan de Stationsstraat een bedrijf in skelters, waarvoor hij ook een specifiek besturingssysteem ontwierp. Daarna legde de gedreven Barnevelder zich toe op racesimulators. ''Ik ben met de toenmalige fabrikant gestopt omdat ik een simulator wilde met één geleidesysteem en waarbij je simpelweg van de rally- naar de formule 1 stand kunt omschakelen. Alles is traploos verstelbaar.'' Maas ging met zijn idee naar China, verkocht zijn oude pand aan Moba en betrok een nieuw.

Kwaliteit

Maas geeft hoog op van de kwaliteit van de simulators. ''Het is prima spul, alles is echt helemaal perfect gelast .Ik geef vijf jaar garantie op het frame.'' De racer heeft een groot scherm voor zich en bedient zijn raceauto met een gas- en een rempedaal. Koppelen hoeft niet.'' Op het systeem is inmiddels patent verleend. Afhankelijk van zijn zakelijk succes met de gameseat wil Maas - immers een fervent wielrenner - het Nederlandse wereldduurrecord op de fiets verbeteren. In 2009 klokte hij op relatief hoge leeftijd voor een sporter 66,343 achter de derny. ''Als alles zakelijk gezien meezit, wil ik als het even kan in januari naar Colombia waar ik het Nederlands duurrecord op de baan van Frans Slaats wil verbeteren. Dat staat op 45,6. Ik ga voor 46 kilometer. Maar eerst moet ik de boel in Barneveld goed op poten zetten.'' Gameseat wordt geopend door burgemeester Asje van Dijk. Ook wielrenner Niki Terpstra en zijn zoon Luca zijn aanwezig. Belangstellenden zijn vrijdag 7 september van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag 8 september van 11.00 tot 20.00 uur welkom voor een hapje, een drankje en natuurlijk een testrit. Gameseat is gevestigd aan de Anthony Fokkerstraat 45.

Meer berichten