Logo barneveldvandaag.nl


Goed nadenken over zout in je eten kan veel problemen voorkomen.
Goed nadenken over zout in je eten kan veel problemen voorkomen. (Foto: )

Zout, nieren en gezondheid

regio - 85% van de mensen in Nederland eet (veel) te veel zout. De Nierstichting en Ziekenhuis Gelderse Vallei willen hier verandering in brengen. Want met goede voeding is een behandeling effectiever, herstelt een patiënt sneller en voelt hij zich beter. Belangrijk dus om als patiënt zelf te bouwen aan een gezonde leefstijl. Om patiënten te informeren is er op woensdag 12 september de inloopmiddag 'Zoutbewust eten' in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Minder zout

Wanneer mensen zich houden aan de aanbevolen maximum hoeveelheid zout; 6 gram per dag, kan dat naar schatting over een periode van 10 jaar bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen. Daarnaast voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is. Door een gezonde leefstijl, dus gezonde voeding en voldoende beweging, vermindert de kans op nierschade, maar ook op aandoeningen zoals overgewicht, botontkalking en hart- en vaatziekten. Om mensen bewuster te maken van de impact van zout op hun gezondheid, zijn er tijdens de inloopmiddag vrijwilligers van de Nierstichting en een diëtist nierziekten van het ziekenhuis aanwezig. Bezoekers kunnen vragen stellen over zout, nieren en gezondheid. De inloopmiddag is op woensdag 12 september van 12.00 tot 15.00 uur bij de Infotheek in de centrale hal van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Meer berichten




Shopbox