Foto: Theo van der Zalm

Op de plaats rust!

Mijn vriend is legerpredikant. Hij vroeg me of ik piano wilde spelen in de Kerstviering in Ermelo voor de soldaten, hij zou doom zijn. Mooi! Na het Kerstverhaal kwamen de lichtjes. De soldaten, eerst aarzelend, op hun kistjes naar voren en staken ze aan. En we zongen van Katrina & the Waves het mooie liedje 'Love shine a light'. Aanstekers brandend omhoog. Onvergetelijk. Daar kun je de oorlog mee winnen dacht ik. Dat een leger ook vrede kan brengen, droomde ik. Jongens en meisjes waren het nog, in uniform, die stoere groen-bruine print. En hier een daar vochtige ogen. Dat is krachtig, jezelf zijn.

In de jeep met Johnnie, die sambal net zo lekker vond als ik hagelslag, dat leek me wel wat.

Mijn vader was kort legerpredikant. Hij zei toen ik drie was: ik ga naar lakoetien. Hij zei, begreep ik later, La Courtine, militaire oefenplaats in Frankrijk. Rijk de Gooijer zong erover: Brief uit La Courtine.

Beste ouders, lieve Ine
Ik schrijf dit uit la Courtine
Dat was lachen onder 't eten
Onze generaal is door een slang gebeten

Daarom ouders, lieve Ine
'k Zit nu een week in la Courtine
Maar ik kan je nu al schrijven
'k Zou hier best m'n hele leven willen blijven

En pa vertelde: mijn chauffeur Johnnie uit Indonesië smeert sambal op brood. In de jeep met Johnnie, die sambal net zo lekker vond als ik hagelslag, dat leek me wel wat.


De kerk wordt kleiner, dat merk je ook in het leger. De doom en de aal, de predikant (Protestant) en de aalmoezenier (RK) praten met de soldaten over het leven en God. Samen oplopen. Mooi werk! Preekvoorzieners: nodig eens een legerpredikant uit. Die spreken soldaten aan, ons vast ook. Vroeger waren legerpastors ook bekend. Wie zegt de naam Sillevis Smith nog iets? Hij schreef Rotti Toean Rotti, brood meneer brood. Een gids in Papoea rook brood op een half uur lopen. Baby's vinden feilloos de borst van moeder en kinderen vinden zomaar God, een voorbeeld van vertrouwen voor de grote mensen.

Nu is er Syrië en Mali en al die plaatsen waar soldaten zijn. Ze hebben ons meeleven nodig. Er worden nog steeds diensten gehouden. Iets nieuws is de "Soldatenkerk". Schaarsbergen 18 oktober. Ermelo 21 maart. Elke maand, zie de website www.soldatenkerk.nl. Een dienst zoals ze die ook in het veld en aan boord houden. Een aanrader en een belevenis. Je mag ook zonder kistjes komen.

Ds. Diemer de Jong

Meer berichten