Foto: Martin van der Hooft

Biggetjes

Mijn diverse werkzaamheden zorgen ervoor dat ik op veel verschillende plaatsen kan en mag komen. En aangezien ik eindeloos nieuwsgierig ben, grijp ik bijna elke gelegenheid aan om dat te doen. Gelukkig heb ik jaren geleden besloten om me niet meer door angsten te laten leiden, want ik ben van van alles bang. Dat gelooft nooit iemand, maar toch. Zo kwam ik vroeger dagelijks op een boerderij, bij de buren. Ik was er kind aan huis en heb er buitengewoon goede herinneringen aan. Behalve aan de varkens! Die liepen toen regelmatig los en op een dag stond er eentje achter me terwijl ik dromerig bij de zandbak zat en nam even een hapje van me. Ik krijsen natuurlijk, meer van de schrik dan van de pijn, en nooit vergeten.

Ik gilde meer van de schrik dan van de pijn, maar ik ben nooit vergeten dat dat varken een hap van me wilde nemen

Zo mocht ik kortgeleden mee met een milieu-inspecteur van de OddV (Omgevingsdienst de Vallei) naar de varkenshouderij van Peter en Ria Druijff in Voorthuizen. Je komt nog niet zomaar zo'n boerderij in, je moet je eerst douchen. Daarna kreeg ik een korte broek aan met een t-shirt, sokken en klompjes. Elegant was anders, maar iedere bezoeker moet dat zodat je geen ziektes binnen kunt brengen. Om daadwerkelijk de stal in te gaan komt er nog een overall overheen. Gelukkig kan ik hier geen foto's plaatsen, maar wie wil kan op Facebook kijken.


Het is een prachtig bedrijf, dat zonder meer. Schoon, je ruikt nauwelijks iets en er heerst een enorme rust. En dat terwijl er honderden biggetjes zijn. Natuurlijk, als je een stal binnenstapt, dan is er even onrust en vooral ook nieuwsgierigheid bij de dieren. En kleine biggetjes zijn schattig. Maar toch weer niet zo dat ik ze vast ging houden. Hoe klein ook, ik blijf bang van varkens.


Los van alles wat ik denk en voel, heb ik met bewondering gekeken naar de boer en naar de inspecteur, Richard Zegers. Je merkt aan alles dat er een open contact is tussen beiden, terwijl er toch duidelijk gecontroleerd wordt. Maar als je je best doet, dan hoef je voor zo'n controle dus ook niet bang te zijn. De boer die met passie zijn bedrijf runt, die echt het beste wil voor zijn dieren en voor zijn omgeving, en juist die zaken zijn wel eens tegengesteld. Ik eet er geen karbonaadje meer om, maar ik neem mijn petje af voor deze mensen.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten