Foto:

Inloop in bieb biedt luisterend oor

Door Leo Polhuys

Elke dinsdag van 09.30 - 12.00 uur

in de bibliotheek in Barneveld wordt sinds eergisteren elke dinsdag van 09.30 - 12.00 uur een inloop gehouden. De naam van deze activiteit, Open Boek, is uiteraard een verwijzing naar de locatie. Iedereen die zijn of haar verhaal eens kwijt wil of gewoon op zoek is naar sociaal contact, is van harte welkom voor een kop koffie of thee. De toegang is gratis.

BARNEVELD - Anne - Margriet van der Mark is coördinator van de inloop. De geboren en getogen Barneveldse is getrouwd, moeder van twee kinderen en een dag per week werkzaam bij Bakker Bart. Ze studeerde de opleiding SPH aan de Christelijke Hogeschool Ede en kwam in contact met een inloop in Nijmegen, waar ze een tijdje meedraaide. ''Hoewel ik dat niet direct kan staven aan de hand van cijfers of onderzoeken, heb ik gemerkt dat er in Barneveld ook behoefte is aan een plek waar je zonder drempel naar binnen kunt lopen voor een luisterend oor. Heb je behoefte aan een praatje of wil je gewoon eens onder de mensen zijn, dan ben je van harte welkom.''

Oproep

Begin dit jaar zag Anne-Marie in het kerkblad van de Hervormde Gemeente, waar ze lid van is, een oproep voor het inloophuis. ''Binnen de kerk liepen mensen al langer rond met het idee een inloop te starten, en toen ik met hen in contact kwam werd ik al vrij snel als coördinator aangesteld Toen we starten, kon ik natuurlijk mijn ervaring vanuit Nijmegen inbrengen en ook heb ik mijn licht eens opgestoken bij de inloop van Perron16 in Voorthuizen.'' Dat het initiatief van de kerk uitgaat wil niet zeggen dat bezoekers gelovig moeten zijn. Anne-Marie: ''Echt iedereen is welkom, ongeacht afkomst of leeftijd. Volgens Anne-Margriet maakt het ook niet uit of je oud of jong bent.Het is wel de bedoeling om op termijn het initiatief te verbreden en meer kerken bij het werk te betrekken.Maar we moeten eerst maar eens zien hoe het loopt. Het is best spannend hoor, zo'n nieuw initiatief. Ik ben erg benieuwd naar hoe de Barnevelders dit initiatief zullen ontvangen. In elk geval stappen mensen makkelijk over de drempel van de bibliotheek, het is een neutrale omgeving. De inloop past ook prima in de overige activiteiten van de bibliotheek, die tegenwoordig natuurlijk veel meer doet dan alleen boeken uitlenen. Vroeger moest je vooral stil zijn in de bieb, maar dat is tegenwoordig wel veranderd,'' lacht Ane-Margriet. ''Inmiddels zijn er al twaalf vrijwilligers die mee willen helpen aan de inloop. Het zijn vooral vrouwen, maar ook mannen zijn volgens Anne-Marie van harte welkom. In januari gaan alle betrokkenen om tafel zitten voor een evaluatie en dan wordt ook bekeken of uitbreiding naar de donderdagochtend mogelijk is. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via inloophuisopenboek@gmail.com.

Meer berichten