Foto:

Telefoon

Sinds kort kan ik op mijn tablet en mobiele telefoon zien hoeveel tijd ik per week of per dag besteed aan mijn telefoon en tablet. Ik schrok ervan! Altijd had ik gedacht dat ik verstandig met mijn mobiele apparaten omging, maar kennelijk is het sluipverbruik behoorlijk groot. Ook het aantal keren dat ik het "ding" oppak om even iets te checken bleek veel groter dan ik had verwacht. En ik blijk niet de enige te zijn, las ik op de nieuws-app van de NOS.


Wat is dat toch? Deskundigen zeggen dat er angst achter zit. Angst dat we iets missen aan informatie, angst dat we iets missen op sociale media. Angst dat we niet mee kunnen doen met de rest van de vriendengroep of familie. We zijn sociale wezens, we hebben anderen nodig om gelukkig te kunnen zijn. We willen niets liever dan 'geliked' te worden op Facebook. En daarbij is netwerken op LinkedIn tegenwoordig bijna een toverwoord geworden, want als je maar genoeg goede contacten hebt, dan ligt de wereld aan je voeten, toch?

Veel dingen zijn dankzij internet gemakkelijker geworden en ik zou niet meer zonder kunnen of willen


Maar ondertussen zijn er tallozen die zich eenzaam voelen en zelfs onder jongeren blijkt dat aantal steeds meer toe te nemen. Dating-apps hebben steeds vaker de plaats ingenomen van ontmoetingsmogelijkheden in de 'echte' wereld en we beoordelen elkaar en schrijven elkaar vervolgens af op basis van een vage gefotoshopte foto. Begrijp me niet verkeerd. De wereld van het internet heeft onze levenskwaliteit doen toenemen. Veel dingen zijn gemakkelijker geworden en ik zou niet meer zonder kunnen of willen. Juist via de sociale media kan je sociale contacten onderhouden of opbouwen. Maar zoals het zo vaak gaat, het hangt er maar net van af hoe je ermee omgaat.


Als mensen eenzamer worden, dan gaat er toch iets mis. Wat is eenzaamheid? Eenzaamheid hangt niet af van de hoeveelheid contacten die je hebt, maar van de kwaliteit ervan. We willen gekend worden, begrepen worden, geaccepteerd worden. We zoeken denk ik vooral ook zin in het leven, betekenis. En betekenis kan je onder andere krijgen door er te zijn voor anderen. Door naar anderen te luisteren, anderen werkelijk te willen leren kennen, anderen te accepteren zoals ze zijn. Dat vraagt een hoop! Maar juist door te geven, ontvang je, leerde Jezus trouwens ook al. Door aandacht te geven, word je gelukkiger. Het zit 'm minder in het aantal keren dat je je iPhone of Samsung oppakt, maar eerder met welke intentie je hem gebruikt. Gaat het om jou of om die ander?
Ds. Philip Spaa

Meer berichten