Foto: Martin van der Hooft

Goed gedrag

Wat jammer toch dat je niet altijd wordt beloond voor goed gedrag. Stel je parkeert altijd precies waar het mag en als je moet betalen dan doe je dat met een opgewekte blik. Tenslotte is dat ook redelijk. Maar dan net die ene keer, dat je gezellig even langer hebt staan praten met iemand, dan ben je te laat terug bij je auto en heb je een bon. Of je hebt hem net even buiten de lijntjes gezet voor deze ene keer. Dan zou het toch leuk zijn als je niet meteen een enorme geldboete kreeg, maar gewoon, een waarschuwing? Tenslotte doe je het anders ook altijd netjes.

Ik hoef ook geen bloemen als ik me goed gedraag in het verkeer. Ik wil alleen graag een aai over mijn bol dat ik het ook heel vaak wel goed doe!

 


Dat zie je ook vaak aan de reacties bij de mensen in programma's als: 'Stop Politie' en 'Blik op de weg'. Dan rijden ze opeens 160 waar je maar 130 mag, ook al erg hard trouwens. En dan zeggen ze: "Dat doe ik anders nooit! Echt waar, ik ben altijd een heel rustige rijder, alleen nu even niet." Nou vind ik 30 kilometer te hard ook veel te veel en moet je dat gewoon nooit doen. Maar juist die vijf tot zeven kilometer te hard, die je bijna per ongeluk doet. Of die vijf minuten extra praten, nou ja, tien minuten dan, zodat je je parkeertijd overschrijdt.


Ooit was ik bij een lezing van Koos Spee, dé Verkeersofficier van Justitie. Daar was dit natuurlijk ook meteen hét onderwerp en hij moest er nogal om lachen. "Voor drie kilometer te hard krijg je echt geen bon, maar zonder de correctie reed je al 7 of 8 kilometer te hard." Dat vergeten veel mensen, ik ook.


Natuurlijk snap ik ook wel dat er geen beginnen aan is voor een overheid om bij te gaan houden hoe vaak je het goed doet. Maar de gedachte is toch wel aardig vind ik. Nou zullen er mensen zijn die zeggen: "Dat je geen bon krijgt, dat moet al beloning genoeg zijn." En "Goed gedrag hoeft niet beloond te worden."

 

Ben ik het in principe ook mee eens, en ik hoef ook geen bloemen als ik me goed gedraag in het verkeer. Ik wil alleen graag een aai over mijn bol dat ik het ook heel vaak wel goed doe!

 

Judith van den Wildenberg

Meer berichten