Foto:

Krijgt Garderen een blauwe zone?

Door Leo Polhuys

SGP: doe iets aan verkeersoverlast

De SGP fractie in de gemeenteraad van Barneveld heeft aan het college van b en w schriftelijke vragen gesteld over de verkeersoverlast in Garderen. Om de overlast tegen de gaan doet de partij de suggestie om speciale plekken voor langparkeerders aan te wijzen en in het centrum een blauwe zone aan te leggen. Burgemeester en wethouders gaan deze suggesties bekijken.

GARDEREN - Centrumbewoner de heer Teunissen ziet wel wat in een blauwe zone. ''Dat zou goed zijn, want op deze manier lukt het misschien om het parkeren van auto's op het voetpad in het centrum tegen te gaan. Het idee voor lang parkeren is misschien ook wel een deel van de oplossing, maar waar zou dat moeten gebeuren. Misschien zijn de sportvelden, zoals de SGP suggereert, voor een aantal mensen te ver weg. Er is inderdaad wel veel verkeersoverlast, vooral 's zomers. Nu de toegangsweg naar Garderen vanaf de snelweg tijdelijk is afgesloten valt het met de verkeersdruk wel mee, maar als de weg weer open is, komt hier ook weer veel vrachtverkeer. Overigens heb ik zelf geen moeite om een parkeerplek te vinden want ik zet de auto op eigen terrein.''

Sportpark

De heer J.H. Kooij, die even verderop woont, ziet het probleem niet zozeer in lang parkeren als wel in kort parkeren. ''Je ziet heel veel mensen parkeren en na een kwartier of twintig minuten weer terugkomen van de winkel of de IJstijd. En ik heb persoonlijk niet zozeer last van personenauto's. Sterker nog: als die langs de wegen in het centrum staan, remmen ze het overige verkeer misschien zelfs een beetje af... Het zijn meer de vrachtwagens die overlast veroorzaken, ook veel uit het buitenland. Ze denderen dagelijks door ons dorp. Een rondweg zal er wel niet zo gauw komen, in verband met de vele natuur in de omgeving. Dat de SGP met het idee komt voor lang parkeren bij het sportpark, is een prima idee.'' Mevrouw Van Lagen constateert dat er vooral 's avonds veel auto's langs de wegen in het centrum staan geparkeerd. ''Ik heb zelf geen auto, maar soms is er geen doorkomen aan. vooral 's zomers. Maar dan is er naast autoverkeer ook veel fietsverkeer. Als de kinderen op bezoek komen, zeggen ze wel eens: ''wat kunnen we toch slecht uit de uitrit komen.'' Mevrouw Liefting vindt het een uitstekend idee om het verkeer in het dorp beter te regelen. ''Het is echt een probleem. Een blauwe zone zou best werken. Misschien is het ook een idee om lang parkeerplaatsen achter de Koepel of bij de kerk te maken. Maar voor sommigen is dat misschien te ver weg. En als er iets in de kerk te doen is, is dat ook lastig. '' Een paar honderd meter verderop wordt het verkeer trouwens al elke (school)dag gereguleerd; klaar-overs helpen scholieren daar over te steken.

Meer berichten