Foto: Martin van der Hooft

Barneveld ontploft

Dan ben je net een paar dagen op vakantie en dan ontploft de boel in Barneveld. Ik werd wakker van talloze App-berichtjes op mijn telefoon. Je moet zo'n ding ook uitzetten 's nachts, maar ja, je weet maar nooit en ik wil altijd bereikbaar zijn voor mijn kinderen. En omdat ik toch nog op Nederlandse tijd leefde, was ik ook zo wakker. Inhoudelijk kan ik er niet op ingaan, behalve dat het, uiteraard, over de vervuilde grond ging. In deze rubriek mag ik het namelijk niet over politiek hebben.

Je moet zo'n ding ook uitzetten 's nachts


Maar mijn hart ging opeens heel hard rammelen. Voor de inwoners die opeens onzeker zijn of ze wel veilig wonen. Of ze wel kunnen vertrouwen op datgene wat ze hebben gekocht. Terwijl ze net zo trots waren op hun huisje. En de gemeente was dat ook, op die mooie nieuwe wijken. En al woon ik er niet, ik was er ook blij mee. Misschien valt het allemaal mee, wie zal het zeggen, maar ik liep hier op vakantie niet meer zo fijn en zorgeloos rond. Via internet is bijna alles te volgen en de vragen buitelen over elkaar heen. Oh het liefst zou ik ook een paar mensen, misschien zelfs wat meer, even door elkaar willen rammelen. Maar ik ben raadslid en dat geeft een extra verantwoordelijkheid: het hoofd koel houden. Je weg zoeken in de bergen informatie, kritisch blijven en de situatie goed onder ogen zien. Veel diep ademhalen dus en blijven nadenken.


Ik heb toch wel genoten van mijn vrije dagen, maar met een wat bitter sausje deze keer. Liever was ik in Barneveld geweest, waar ik hoor. Al was de afstand in dit geval misschien wel even goed. Maar vanaf vanavond ben ik er ook fysiek helemaal bij.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten