Foto: Theo van der Zalm

Pakketje met iets goeds

Afgelopen zondag was het 11 november. Sommigen raken dan weer opgewonden om het carnaval dat alweer over drie maanden is. Maar 11 november is ook de dag van Sint Maarten. Maarten, geboren 316, was edelman en soldaat te paard met een goed hart en hij hielp de armen. De naamdag van deze christen gaat in sommige delen van ons land ook niet onopgemerkt voorbij. Een van oorsprong bedelfeest is nu een kinderfeest. In Friesland hebben onze kinderen heel wat langs de deuren gelopen op die dag. Aanbellen in wind of regen en dan een lied zingen en dan je tas open houden voor het snoepgoed of verstandig fruit dat je werd gegeven. Op een keer kwam een van hen met betraande ogen en schrammen thuis. Iemand had taaitaai maar niet de tijd en het tact om het onder de vijf zingende knaapjes te verdelen en kieperde de zak taai in de groep en toen was het grijpen en knijpen geblazen, ieder voor zich. Een jammerlijke afloop van een vredig kinderfeest. Die Sint Maarten schijnt een bijzonder man te zijn geweest. Mensen van vroeger kunnen je met hun woorden en daden vandaag nog inspireren.

Sint Maarten wordt genoemd gehoorzaam en bewogen, vervuld van mededogen, zichzelf niet verhogend. Dat zijn mooie woorden

Die Maarten van Amiens, die een bedelaar zijn mantel gaf spreekt nu nog. Zoals mensen die er niet meer zijn, een oma of vriend, een collega of lerares, nog wel eens door je hoofd gaan en je gedachten sturen en je op ideeën brengen. In ons nieuwe Liedboek staat een Sint Maarten lied, 744, en daarin wordt hij genoemd gehoorzaam en bewogen, vervuld van mededogen, zichzelf niet verhogend. Dat zijn mooie woorden als ze van iemand worden gezegd. Dat siert je meer dan goud of zo. In mijn onvolprezen en zeer geliefde dagteksten boekje dat de Evangelische Broedergemeente uitgeeft staan vandaag Bijbelwoorden die mij uitnodigen om te geven, 1 Kron. 29:5, 2 Kor. 9: 6 en dan een tekst uit het wereldberoemde boekje 'De kleine Prins' van Antoine de Saint-Exupéry: "Verleen mij de nodige fantasie om op het juiste moment een pakketje met iets goeds, met of zonder woorden, op het juiste adres af te geven."


Wat me raakt is het woord 'fantasie'. Je gedachten en gevoelens, je visie en intentie, je overtuiging en geloof hebben een droom nodig. Fantaseer eens over hoe je kunt helpen. Een pakketje met iets goeds, dat gaat van pas komen in de komende wintertijd.

 

 

 

Ds. Diemer de Jong

Meer berichten