Gea (links) en Ernie presenteren hun bundel Eimago
Gea (links) en Ernie presenteren hun bundel Eimago (Foto: )

Het echte Barneveld van Gea en Ernie

Door Leo Polhuys

Presentatie Eimago op 22 november

Zeven jaar lang waren Gea van Drie en Ernie Kuijer samen de dorpsdichters van de gemeente Barneveld, maar daar is inmiddels een einde aan gekomen. De mooiste gedichten zijn gebundeld in een fraaie uitgave met de zeer Barneveldse titel Eimago. Op 22 september is de presentatie bij boekhandel Romijn.

BARNEVELD - De samenwerking begon destijds nadat de bekende Barnevelder Gerjan Krebolder de twee met elkaar in contact had gebracht. ''We kenden elkaar voor die tijd niet,'' zeggen de twee dichteressen. ''We hebben een afspraak gemaakt bij 't Hilletje in Kootwijk en besloten samen te gaan dichten. In Nederland heb je overal dorps- of stadsdichters maar een duo is nog steeds uniek. Een dezer dagen wordt onze opvolger bekend gemaakt.''Gea was jarenlang onderwijzeres op een basisschool en is tegenwoordig betrokken bij het bedrijf van haar man dat onder meer handelt in wasmachines. Dichten heeft haar altijd getrokken. In haar woonplaats Voorthuizen is met haar medewerking een dichtersroute tot stand gekomen. Ernie is van beroep docente Nederlands als tweede taal en tekstschrijver en dicht al van jongs af aan. De gedichten zijn zeven jaar lang om de zes weken in de Barneveldse Krant gepubliceerd. Beiden hebben de afgelopen jaren hoge ogen gegooid tijdens een aantal dichterswedstrijden.

Imago

''Iedereen heeft wel een bepaald beeld van Barneveld met al zijn kerken en zijn kippen,'' zegt Ernie. ''In onze gedichten wilden we echter graag laten zien wie de Barnevelder nu echt is. Misschien wordt het beeld van de buitenwereld dan bijgesteld en ziet men dat er in de gemeente heel veel verscheidenheid is. We hebben geprobeerd alle kernen van de gemeente aan bod te laten komen, van De Glind tot Kootwijk.'' Gea: ''Onze gedichten geven een tijdsbeeld weer. Ze haken in op de actualiteit. Maar het gaat wel om blijvende zaken, geen hypes. Om een voorbeeld te noemen: ik heb zelf een gedicht geschreven over het kinderhospice omdat ik daar zelf erg van onder de indruk ben. Maar ook de Veluwehallen, de jaarlijkse dodenherdenking of de Floralia in Voorthuizen komen aan bod.'' Ernie: ''Ik heb onder meer gedichten geschreven over het vele vrijwilligerswerk dat in deze gemeente wordt verzet en over de Molukse gemeenschap.'' Aan de samenwerking tussen de beide vrouwen is nu een einde gekomen. ''We zullen nog wel gedichten schrijven, maar niet meer als duo.'' Aan de fraai geïllustreerde bundel , die tot stand kwam met medewerking van Fonds 1845, werkten onder anderen kunstenaars van Stichting KunstCollectief Barneveld mee. De uitgave is goed verzorgd en kan in de aanloop naar de feestdagen uitstekend dienen als (relatie) geschenk. De kosten zijn euro 14,95. Eimago is verkrijgbaar bij Romijn.

Meer berichten