Bedrijven en organisaties in onzew regio kunnen gebruik maken van de jongerenambassadeur
Bedrijven en organisaties in onzew regio kunnen gebruik maken van de jongerenambassadeur (Foto: P.r.)

Ambassadeur geeft jongeren een stem

Door Leo Polhuys

Aanmeldingen Barneveld welkom

Een jongerenambassadeur die de jeugd een stem geeft binnen een bedrijf of organisatie. Niet als commercieel doel, maar met als achterliggend idee dat jongeren ook wat in hun mars hebben en graag gehoord willen worden. Jongerenambassadeurs is een van de proeftuinen in het kader van de Maatschappelijke Dienst Tijd, die onlangs van start ging. In onze regio heeft Stichting Eem Vallei Educatief (STEV) zich als eerste aangemeld.

BARNEVELD - Onder STEV vallen elf openbare basisscholen met vijftien vestigingen in onder meer in Barneveld en Woudenberg. De stichting wil een kinderraad instellen en ziet de oprichting hiervan als een mooi karwei voor een jongerenambassadeur. Voorzitter van het College van Bestuur Karen Peters: "Voor ons is de stem van jongeren van groot belang. Veel van onze scholen hebben al een kinderraad, maar overkoepelend ook die stem horen is belangrijk.'' Jasmijn Verbeek is projectleider van Jongerenambassadeurs in Den Haag. ''Het ambassadeurschap is bedoeld voor jongeren van 15 tot 21 jaar. Deelname is vrijwillig. De ambassadeur laat binnen een bedrijf of organisatie zien dat jongeren ook een mening hebben die gehoord mag worden. Het is de bedoeling dat de jongere enkele maanden actief is in een organisatie om een project te helpen opzetten en ideeën inbrengt vanuit de belevingswereld van jongeren. We zijn druk aan het werven om een verbinding te leggen tussen organisaties en jongeren. Naast de vacaturemelding van STEV zijn er uit diverse andere plaatsen aanmeldingen binnengekomen zoals een stichting waaronder 23 Westfriese bibliotheken vallen, en die iemand vraagt om de organisatie in te richten naar de behoefte van jongeren. Behalve de juiste leeftijd en een flinke dosis enthousiasme zijn er geen bepaalde voorwaarden waar kandidaten aan moeten voldoen.''

Profielwerkstuk

Jongeren gaan zich twee tot vier uur per week inzetten voor hun klus. Jasmijn: ''Je hebt een mooie vermelding op je cv als je je als jongerenambassadeur verdienstelijk hebt gemaakt. Ook kun je je ervaringen kwijt in een profielwerkstuk.'' Kandidaten krijgen een training en bij vragen kunnen ze terecht bij een coach. in deze tijden van personeelskrapte is het aantrekkelijk om jongeren te laten meedenken over hoe organisaties een fijne werkgever kunnen worden maar een jongere mag niet als verkapt personeelslid worden ingeschakeld. Jasmijn: ''Grootste voordeel is dat bedrijven, maatschappelijke organisaties of overheden de unieke en vernieuwende blik en advies van jongeren krijgen op hun organisatie of beleid van de toekomst..'' Jongerenambassadeurs loopt tot juni 2019. Jongeren, bedrijven of instellingen kunnen zich aanmelden via www.jongerenambassadeurs.com, Facebook, Instagram of Twitter.

Meer berichten