Foto: Persgroep

Tieners

Een van de mooiste kanten van het dominee-zijn is dat je mag optrekken met tieners. Natuurlijk, soms zijn er momenten dat je ze het liefst achter het behang wilt plakken. En jazeker, ook ik maak me zorgen om het veelvuldige mobielgebruik onder jongeren. Sommigen lijken aan hun i-Phone vastgelijmd te zitten. Maar dat neemt niet weg dat ik tieners juist ook een fantastische doelgroep vind. Ze zijn spontaan, leggen op een leuke manier contact, en soms kunnen ze je als dominee zomaar een diepe vraag stellen. Neem die jongere van veertien bij ons in de kerkelijke gemeente. Pas vroeg hij me ineens: 'Wat maakt het eigenlijk uit of je christen bent of niet? Niet-gelovigen zijn toch ook gelukkig?'

Als je op de dag van de bruiloft tegen het trouwpaar zegt dat ze hun vrijheid zijn kwijtgeraakt, wat heb je dan van de vreugde van de huwelijksliefde begrepen?

Het antwoord van velen op deze vraag is dat het christelijk geloof inderdaad niet zoveel toevoegt aan je alledaagse leven. 'Fijn voor jou als je plezier beleeft aan je geloof', klinkt het dan, 'maar ik heb er niet zoveel mee op'. Af en toe kijk ik naar een aflevering van het tv-programma Adieu God. Tijs van den Brink gaat daar het gesprek aan met ex-gelovigen, mensen dus die de schepen van het christelijk geloof achter zich verbrand hebben. Hoe deze ex-gelovigen hun verandering waarderen? 'Het voelt als een bevrijding. Geen verplicht bidden meer. Geen bijbel lezen meer. Geen kerkgang meer. Niet langer meer leven volgens hypocriete regeltjes'. Als geloven zo benauwend is, waarom zou je er nu nog aan beginnen?

Toch heb ik een heel ander antwoord aan de tiener gegeven. Ik heb me laten inspireren door Maarten Luther, de beroemde kerkhervormer. In zijn prachtige boekje De vrijheid van een christen vertelt hij wat de kern van geloven is, en dat is juist niet het naleven van allerlei strenge regeltjes. Nee, het diepste geheim van het geloof is dat je 'trouwt' met Jezus: 'Je ziel verbindt zich met Christus, zoals een bruid zich verbindt met een bruidegom'. Als je op de dag van de bruiloft tegen het trouwpaar zegt dat ze hun vrijheid zijn kwijtgeraakt, wat heb je dan van de vreugde van de huwelijksliefde begrepen? Niets! Zo ga je pas echt zien wat het christelijk geloof toevoegt aan je leven als je ziel gaat tintelen van Jezus' liefde. Dat gun ik in het bijzonder de tieners van nu. Zondagmiddag is er een speciale tienerdienst in Bethabara, waar ik verder uit de doeken hoop te doen hoe geloven je leven verrijkt.

Ds. Rien Teeuw

Meer berichten