Leden van de KBO-PCOB lekker aan het ijs tijdens een uitstapje
Leden van de KBO-PCOB lekker aan het ijs tijdens een uitstapje (Foto: P.C.O.B Barneveld )

'Ontmoeting staat bij ons centraal'

Door Leo Polhuys

Advent/kerstviering KBO-PCOB

De KBO-PCOB Barneveld houdt op 13 december haar Advent/kerstviering in kerkelijk centrum Rehoboth. Naast gezelligheid en sfeer is er een programma met medewerking van Anja van den Ham, die liederen zingt en zichzelf daarbij begeleidt op gitaar. De liturgie bestaat uit samenzang, gedichten en uiteraard de kerstboodschap.

BARNEVELD - De bijeenkomst is slechts een van de vele activiteiten van de KBO-PCOB, vertellen voorzitter Rijk van Dam, penningmeester Andries de Vries en secretaris Gertjan Everhardus. ''Het accent van onze bijeenkomsten ligt vooral op ontmoeting. De afdeling Barneveld van KBO-PCOB telt een kleine vijfhonderd leden, van wie de gemiddelde leeftijd zo rond de tachtig ligt. We willen graag verjonging. Maar dat is niet zo eenvoudig, aangezien veel mensen die tegenwoordig tot onze doelgroep behoren, nog werken tot hun 67e. Bovendien wil lang niet iedereen senior genoemd worden...'' De Protestants Christelijke Ouderen Bond heeft als werkterrein het gebied ten zuiden van de A1. De laatste tijd zijn ook de letters KBO in de naam opgenomen. Deze staan voor Katholieke Bond Ouderen. Everhardus: ''Landelijk fuseren de protestants christelijke en de katholieke bond. Wij doen ook al veel samen en dat gaat goed ondanks het feit dat onze structuren heel anders zijn. Leden van de KBO komen regelmatig op onze bijeenkomsten. Onze maandelijkse koffieochtenden houden we in Ruimzicht, onze vaste locatie. Daar houden we ook onze maaltijden onder de naam Open Tafel.Hiervoor wordt een kleine vergoeding betaald..'' Tijdens de maandelijkse ledenbijeenkomsten worden verschillende onderwerpen behandeld, van het werk van kunstschilders tot en met molens of natuur.

Thema's

De landelijke bond heeft enkele thema's zoals veiligheid en digitalisering, terwijl de plaatselijke afdeling zich ook bezighoudt met belangenbehartiging richting de gemeente. Deelname aan de samenleving en ontmoeting tussen de leden staat daarbij centraal, zo laten de bestuursleden weten. Tot de activiteiten van de afdeling behoren verder de reizen, waarbij vooral de eendags reizen populair zijn. Ook wordt gebruik gemaakt van de Museum Plus Bus. In het voorjaar worden ouderen geholpen met het invullen van belastingformulieren. Een klus die jarenlang succesvol werd uitgevoerd door Piet Bouw, inmiddels opgevolgd door de heer Jaspers. KBO-PCOB wordt ondersteund door een grote groep actieve vrijwilligers die zorgen voor de meest uiteenlopende werkzaamheden.

In Ruimzicht wordt op 5 december van 10.00 tot 11.00 uur een koffieochtend gehouden en 20 december vanaf 11.45 uur een kerstbijeenkomst, reserveren aanbevolen. De Advent/kerstviering op 13 december begint om 14.30 en duurt tot 17.00 uur.

Meer berichten