Foto:

Bubble

Overal om ons heen rijzen de kerstbomen als paddenstoelen uit de grond. De feestdagen komen eraan en dus begint het jaarlijkse ritueel van het versieren van huis en tuin. In de donkere en sombere decembermaand moet je het toch gezellig maken, toch?


Hoewel ik meestal mijn boom wat later neerzet, kon ik de verleiding niet weerstaan om alvast een kerstbal te kopen. Ooit heb ik van mijn ouders een doorzichtige glazen bal gekregen met een vogeltje erin en die kerstbal is nog altijd mijn. Maar nu vond ik er weer zo een, en dus 'moest' ik die ook hebben als moderne variant op een oud thema. Maar toen ik hem thuis uitpakte, zag ik ineens iets wat ik nooit eerder had gezien. Het was eigenlijk erg zielig. Een klein vogeltje gevangen in een kleine glazen wereld. Hij (of zij?) kon alles zien, verbeeldde ik mij, maar kon nergens heen. En ik kon hem zien in mijn vrijheid. Tegenwoordig zouden we zeggen dat het beestje in een bubble leeft, in zijn geval bijna letterlijk: een glazen kerstbal.

De sociale media blijken elke stap die je doet te volgen en bedrijven weten precies wat je leuk vindt

Gevangen zitten in een bubble. Je hoort er vaak over dat we allemaal in zo'n bubble leven. Ieder doet zijn eigen ding, heeft zijn eigen mening, leeft zijn eigen leven. En dat is natuurlijk goed, maar het kan op een gegeven moment ook wat beperkt worden. Je hebt alleen je eigen gedachten, mening en levensstijl. Van de andere kant van de bubble wordt er ook naar je gekeken. De sociale media blijken elke stap die je doet te volgen en de grote bedrijven weten aan de hand van je surfgedrag en gps-locaties precies wat je leuk vindt en waar je graag bent. Daar kan je een hoop van vinden, maar het zorgelijkst lijkt het mij vooral, dat ze een profiel van je maken en dat je als het ware in een bubble wordt gestopt. Kan dat zo maar? Klopt het profiel?


Eigenlijk hebben we nooit anders gedaan. Vroeger plakten we "etiketjes" op iemand of creëerden we een zorgvuldig opgebouwde "image" van onszelf. We hebben het nodig om greep te houden op onszelf en de wereld om ons heen. Maar we beperken onszelf en elkaar natuurlijk behoorlijk op zo'n manier en zo komt niemand tot zijn recht, de ander niet en ik niet.


Deze week is de eerste week in de advent. Het kerstverhaal van de geboorte van Jezus gloort al aan de horizon. Vrede, licht, liefde zijn de kernwoorden van deze periode. Woorden die bubbles willen doorbreken, die recht willen doen aan de ander en jou.

Ds. Philip Spaa

Meer berichten