Foto: Picasa

Verrassende terugkeer

Steeds vaker wordt geschreven over de terugkeer van het christendom in ons land. Allerwegen is er sprake van de terugloop van het aantal kerkleden, en toch, en toch, er is ook een andere tendens: een terugkéér. Er is weer meer christendom. Journaliste Yvonne Zonderop schreef er een boekje over, getiteld: Ongelofelijk – de verrassende terugkeer van religie. En eerder schreef David Dessin over de komst van christelijke migranten. De 'terugkeer van het christendom in de Lage Landen' is vooral te danken aan 26 miljoen christelijke immigranten in Europa (tegenover 12 miljoen islamitische immigranten). Hoopgevend!

De absolute waarde van een belangeloze gift en... wat is ultieme liefde?

Onlangs verscheen ten slotte van de atheïstische Gerko Tempelman de publicatie Ongeneeslijk religieus. Een opvallende titel en een opmerkelijke auteur. Ook hij stelt dat religie terug is in onze maatschappij én dat gerenommeerde denkers 'ongekend veel met bijbelse thema's bezig zijn', bijvoorbeeld: de absolute waarde van een belangeloze gift, en wat is ultieme liefde (misschien wel dat je iets doet voor een ander, die dat niet eens weet, en nooit te weten komt).

Dit is inderdaad verrassend. In onze cultuur werd lang gedacht 'van-God-los is de beste beweging die we kunnen maken'. En nu blijkt dat tallozen daar van terugkeren. Iemand schrijft: "Ik weet waarom ik de kerk verlaten heb. En ook waarom ik er telkens opnieuw blijf terugkeren."

Zo'n bekering/ontdekking is natuurlijk meestal niet iets van de een op de andere dag. Maar hoe dan ook is er terugkeer, zijn de vragen terug, doet een verlangen mee. Ik noem het een adventsverlangen.

Ds. Leendert W. van der Sluijs

Meer berichten