Foto: Martin van der Hooft

Afscheid

Het is weer tijd van afscheid nemen. Nee, niet hier, aan dit plekje in de krant ben ik nog teveel gehecht. Maar deze week heb ik mijn periode afgesloten als lid van de Raad van Toezicht van Zorggroep Ena. Onder Zorggroep Ena vallen Ruimzicht in Barneveld, Nieuw Avondrust in Voorthuizen en Huis in de Wei in Scherpenzeel. Acht jaar lang mocht ik toezien op het wel en wee in deze woon- en zorgcentra.


Al van jongs af aan heb ik van 'oude mensen' gehouden, misschien wel omdat ik een heel erg leuke oma had waar ik stapelgek op was. Zij deed iets in het plaatselijke bejaardenhuis, waarschijnlijk vrijwilligerswerk, en als klein kind was ik heel vaak bij haar, Dus ging ik gewoon mee. Ik was nog te klein om thee rond te brengen, maar sinaasappels en appels, dat mocht ik al wel doen. Ik held van de sfeer van het huis, het welkom dat je bij de mensen kreeg.

Tuurlijk, iedereen wil graag thuis blijven wonen, ik ook. Maar als je zorg nodig hebt, dan vind je hier liefdevolle zorg.

Nieuw Avondrust in Voorthuizen leerde ik kennen toen ik over de verbouwing en verhuizing, maar vooral over de ideeën erachter een boekje mocht schrijven. Toen gingen mijn kinderen soms mee en die weten dat welkom ook nog precies. Van het een rolde ik in het ander en zo werd ik eerst voorzitter van de gemeenschappelijke cliëntenraad en later lid van de Raad van Toezicht. En altijd heb ik gedacht wat een geluk je hebt als je in deze omgeving oud mag worden. Tuurlijk, iedereen wil graag thuis blijven wonen, ik ook. Maar als je zorg nodig hebt, dan vind je hier liefdevolle zorg. Dat merk je onmiddellijk als je een van deze huizen binnenstapt.


De zorgsector heeft het niet gemakkelijk, dat weten we allemaal. Maar als je ondanks alle regelingen, bezuinigingen, obstakels, veranderende samenleving met mondiger mensen, met de hele organisatie in staat bent om drie warme huizen overeind te houden, dan kan ik niet anders dan mijn petje daarvoor afnemen. Dat is wel even iets heel anders dan de boeken van Henry Groen, gelukkig maar! Als ik later oud ben, wil ik ook bij Zorggroep Ena, want daar kan ik mezelf zijn.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten