Ds Bartho Versteeg
Ds Bartho Versteeg (Foto: )

Als het licht uitvalt

Het licht valt uit in ons huis en in één tel is alles donker. Het duurt enige seconden voor we van de schrik bekomen zijn en op onderzoek uitgaan. Omdat bij de buren het licht nog blijkt te branden en ook de straatverlichting het doet, moet er in ons eigen huis iets mis zijn. Na wat gepuzzel ontdekken we dat de lamp boven mijn bureau de boosdoener is. De volgende dag vindt de elektricien water bij de lamp en gaan we de toedracht begrijpen: Doordat een dakpan scheef lag kon regenwater zijn weg vinden naar de aansluiting van de lamp en veroorzaakte kortsluiting.

Ik schrok enorm en vroeg me onmiddellijk af: Wat gebeurt er? Wat is er aan de hand? Al vrij snel werd duidelijk dat het om een burn-out ging

Twee jaar geleden viel het licht uit in mijn eigen hoofd. Ik zat voor de computer, zag de regels wel, maar begreep niet goed wat ik las. Ik schrok enorm en vroeg me onmiddellijk af: Wat gebeurt er? Wat is er aan de hand? Al vrij snel werd duidelijk dat het om een burn-out ging. De kortsluiting in mijn hoofd was minder snel te repareren dan die in ons huis. Na een kleine twee jaar ben ik nu zover om binnenkort het werk weer volledig op te pakken.

Op kaarten, die ik zeker in de begintijd veel kreeg, schreef men soms: 'Heel veel sterkte gewenst in deze donkere tijd'. Maar somber heb ik me niet gevoeld. Mijn lichaam liet me in de steek, zo beleefde ik het vooral. Wel was het heel vreemd dat opeens het licht uitviel. Na het nodige gepuzzel ontdekte ik dat er lekkage was. Energie lekte weg door met bepaalde dingen niet goed om te gaan. Hoewel anderen dachten dat het voor mij een donkere tijd was, zo heb ik het zelf dus niet beleefd.

Ook al klopten de woorden niet die enkele gemeenteleden schreven, toch vond ik dat niet erg. Dát men de moeite nam om een kaart te sturen én er een persoonlijke wens op te zetten overtrof in ruime mate de niet kloppende woorden. Manu Keirse schrijft in zijn boek 'Helpen bij verlies en verdriet' dat het niet aankomt op perfecte zinnen. Ook het aantal woorden is niet belangrijk.

Beknopt kan goed zijn, schrijft hij, maar een wat langer verhaal eveneens. Volgens mij komt het er vooral op aan dat je meent wat je schrijft. Zulke woorden verspreiden licht, op condoleance kaarten, van harte beterschap kaarten én op kerstkaarten.

ds. Bartho Versteeg

Meer berichten