Het informatiepunt op de plek waar de rondweg straks aftakt van de Baron van Nagellstraat.
Het informatiepunt op de plek waar de rondweg straks aftakt van de Baron van Nagellstraat. (Foto: )

'Overlast zal wel meevallen'

Door Leo Polhuys

Start aanleg rondweg Voorthuizen

Nog even en aannemer Reef Infra (met ingang van 1 januari Strukton Civiel) begint met de langverwachte aanleg van de rondweg om Voorthuizen. De vernieuwde N303 ontlast het verkeer dat nu nog via de Baron van Nagellstraat het dorp in -en uitrijdt.

VOORTHUIZEN - De provincie Gelderland heeft onlangs een video het licht doen zien die is gemaakt in samenwerking met de gemeente Barneveld en Reef Infra, waarin informatie over de toekomstige werkzaamheden wordt gegeven. Zo komen vader en zoon Van Rootselaar aan het woord. Zij vertellen in de video hoe het gegaan is met de grondaankopen en welke consequenties dat heeft op hun werk.

Afwachten

Gedeputeerde Conny Bieze: ''De Van Nagellstraat is nu nog een drukke weg met veel fietsende kinderen, maar straks komen mensen uit Voorthuizen en de regio sneller en veiliger naar hun bestemming,'' Wethouder Hans van Daalen vult aan: ''De gemeente is aangehaakt voor het oost - west deel, waardoor er straks nog minder verkeer door de kern van Voorthuizen gaat.'' De heer Van Deuveren woont pal tegenover de plek waar straks de rondweg de weilanden induikt om een paar kilometer verder weer bij de begraafplaats uit te komen. "Ik woon hier al vijfendertig jaar en heb het in die jaren alsmaar drukker zien worden op de Van Nagellstraat, ''zegt hij, terwijl het verkeer voortraast. Schooljeugd fietst in drommen over het fietspad richting Voorthuizen. Een halve kilometer verderop suist het verkeer over de A1. ''Ach weet je wat het is ? '' zegt Van Deuveren. ''Ik denk dat de rondweg het dorp ontlast en dat ik er zelf niet zoveel overlast van ondervind. Het gaat allemaal een beetje langs mij heen.'' Ook de overbuurvrouw, die niet met de naam in de krant wil, denkt dat het met eventuele overlast wel mee zal vallen., Het traject van de rondweg loopt pal naast haar woning. ''Wij hebben grond afgestaan voor de aanleg. De gemeente en de aannemer houden ons goed op de hoogte. Of we overlast gaan ervaren? Dat is afwachten. Ik denk dat het allemaal wel meevalt.''

Mevrouw De Groot woont in de buurt van de Rietdekkerslaan. ''Nee, wij hoefden geen grond af te staan. De weg komt vlak achter ons erf langs. De overlast zal wel meevallen, we horen nu af en toe toch ook lawaai van de snelweg als de wind onze kant op staat. Voor ons is er nog een bijkomstigheid want het eerste gedeelte van de weg waar wij wonen (De Appelsestraat, red.) wordt een weg voor bestemmingsverkeer. Dus het zal voor ons juist wat rustiger worden.'' Inwoners met vragen zijn welkom bij het informatiecentrum aan de Baron van Nagellstraat 108, woensdagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur. Het centrum is nu gesloten. Op 9 januari gaat het weer open. Meer informatie: www.gelderland.nl/N303-Rondweg-Voorthuizen.

Meer berichten