Een pakketje papier in de brievenbus is een uitnodiging aan inbrekers, om eens een bezoekje te brengen
Een pakketje papier in de brievenbus is een uitnodiging aan inbrekers, om eens een bezoekje te brengen (Foto: )

Risico inbraak Kootwijk hoogst

Door Leo Polhuys

Politie maakt cijfers bekend

Deze krant waarschuwde er al voor: pas op voor inbrekers, zeker in de Kerstvakantie. In deze periode zijn veel mensen naar de sneeuw en worden woningen onbeheerd achtergelaten. Inbrekers valt het al gauw op als de verlichting uit blijft en pakketten papier uit de brievenbus steken. Het dievengilde heeft het vooral gemunt op dorpen langs de snelweg, zo blijkt uit gegevens van RTL Nieuws. Ook in onze regio.

BARNEVELD - Voor de liefhebbers van cijfers eerst even wat gegevens op een rijtje., Want hoe erg is het nu eigenlijk met het aantal inbraken? De politie heeft cijfers gepubliceerd van 2012 tot en met 2018. Barneveld, met zijn 13.664 woningen, was in de genoemde zes jaar ''goed'' voor 537 inbraken. Daarmee is het aantal inbraken 27 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Stroe, met 695 woningen, kende 39 inbraken. Ondanks het feit dat het dorp pal aan de snelweg ligt, is het aantal inbraken veertien procent lager dan gemiddeld. Ook Kootwijkerbroek, met 1813 woningen, scoort met 53 inbraken lager, 48 procent maar liefst. Voorthuizen, met zijn 4589 woningen, kende 298 inbraken, zestien procent meer dan gemiddeld. De inwoners van de 883 Garderense woningen kregen 85 inbraken te verwerken, waarmee het risico 71 procent hoger lag. Tot slot Terschuur, waar 552 woningen staan en waar 33 inbraken werden gepleegd, zes procent meer dan gemiddeld. Kootwijk daarentegen, vlakbij de snelweg en met slechts 132 woningen, maakte 36 inbraken mee. Op zich dus lang niet zoveel als in bijvoorbeeld Barneveld, maar het inbraakrisico ligt met dit aantal 385 procent boven het landelijk gemiddelde!

Gemene hond

De familie Veldhuizen woont vlak bij Kootwijk en als je daar woont, woon je per definitie in het buitengebied. Is de familie bang voor inbrekers? ''Jaren geleden hebben we inbrekers over de vloer gehad, ik denk dat het wel vijftien jaar terug is,''zegt mevrouw Veldhuizen. ''Ze hebben de hele boel overhoop gehaald en geprobeerd op de computer in te breken om geld weg te halen. maar dat is niet gelukt. De recherche is langs geweest en heeft heel veel meegenomen voor onderzoek, ook de computer. Uiteindelijk hebben ze de dieven gepakt, het was een groep van acht. Dieven komen er bij ons niet bepaald makkelijk in. We hebben een gemene hond en die pakt je, als je verkeerde bedoelingen hebt. En we hebben een hoog hek. De gemeente kan niet zoveel aan de veiligheid doen, dat is iets voor de bewoners zelf.'' De buren, familie Schouten, hebben in Kootwijk gelukkig geen inbraak meegemaakt. ''Wel in Speuld, waar we vroeger woonden, ''zegt mevrouw Schouten.''Het heeft een tijdje geduurd voor ik eroverheen was. We hebben een hond die aanslaat als er iemand voor de deur staat, dat heb je net zelf wel gemerkt toen je aanbelde. En verder letten we goed op dat alles dicht is als we weggaan.''

Meer berichten