Foto: Theo van der Zalm

2019: 365 kansen

De lijstjes in december brengen me altijd lichte verwarring. Winnie Mandela is overleden in 2018? Ik dacht dat ze al veel eerder was gegaan.


Tijd gaat voorbij, soms snel, soms langzaam, maar elke dag geeft je zo'n 24 uur. De tijd gaat door. Jouw leven ook.
Friezen zeggen 'de tiid hâldt gjin skoft' : de tijd neemt geen pauze. Aan de muur boven mijn jongensbed hing een linnen kalender met raceauto. Er stond bij: de tijd gaat snel, gebruik hem wel, van het Latijnse tempus fugit uti eo.

De Grieken noemden de tijd chronos, van chronologie bijvoorbeeld. Chronos was een god, een wrede, want hij zuigt weg, krachten verdwijnen, rimpels en gebreken komen. De tand des tijds knabbelt aan je.

Ze was geraakt doordat de dagen elkaar in zo'n rap tempo opvolgen en dat God steeds weer zei 'het was goed'


De Grieken hadden nog een woord voor tijd: kairos. Het staat veel in het Nieuwe Testament. Kairos is de goede, juiste tijd: Nu is de dag om je om te keren naar waar het in het leven om gaat. Het is de tijd die tot leven komt als de klokken zwijgen, zei iemand. Je begrijpt wel dat de Bijbel de echte beleving van tijd verbindt aan God die ons de levenstijd geeft.

Onze zoon werkt in Rotterdam voor Navigators. Zij vertellen de studenten van God. Hij schreef in zijn Nieuwsbrief: "We lezen met christelijke studenten en ongelovige studenten samen de Bijbel, vlak voor Kerst nog met Fleur en een nog ongelovige Aziatische studente op de campus. We lazen Genesis 1 en vroegen de Aziatische studente: stel dat God bestaat en Hij je door dit hoofdstuk wat wil duidelijk maken, wat is dat dan? Ze was geraakt doordat de dagen elkaar in zo'n rap tempo opvolgen en dat God steeds weer zei 'het was goed'. Ze voelde zich aangesproken om op te letten ook te genieten van deze goede wereld en de dagen niet voorbij laten vliegen. Dit wil ze ook delen met een vriendin om haar te bemoedigen niet te stressen over haar drukke studie."

Goede voornemens zijn er genoeg. Ze verdampen vaak in de loop van de dagen. Maar het goede kunnen we gewoon 365 keer proberen te doen in de tijd die je naar morgen brengt, dat is de toekomst van hoop.


Een oude spreuk luidt: het is later dan u denkt. Hoogste tijd om te doen wat je echt niet uit kunt stellen: geloven en met liefde leven.

Ds. Diemer de Jong

Meer berichten