Kunst in de etalage, hierbij atelier De Vrije Vlinder
Kunst in de etalage, hierbij atelier De Vrije Vlinder (Foto: )

Barneveldse etalages vol met kunst

Leo Polhuys

''Leuk dat ondernemers meedoen''

Ward's Art houdt tot en met 26 januari in samenwerking met Barneveldse ondernemers en plaatselijke kunstenaars alweer voor het derde achtereenvolgende jaar Kunstetalages Barneveld. Het doel van het project is (amateur) kunstenaars en ondernemers samen te brengen. Het project vindt letterlijk plaats in de etalages.

BARNEVELD - De etalages bevatten niet alleen de kunstwerken, ook een korte toelichting van de kant van de kunstenaar zelf Deze zijn van buitenaf te lezen. Zo kun je bij Atelier De Vrije Vlinder lezen dat de kunstenaresse zich laat inspireren door de natuur en aan de overzijde, bij Le Theme, vertelt Marriet Morren dat ze zich laat inspireren door de uitdrukking op gezichten. Ze heeft tekenlessen gevolgd en geleerd door middel van mozaiek een portret te maken. ''Een heel leuk initiatief, ''zegt een mevrouw terwijl ze voor een van de kunstetalages in het centrum staat te kijken naar een tentoongesteld kunstwerk. Ze wil haar naam niet in de krant. ''Het tentoongestelde werk is van mijn zus. Natuurlijk stem ik op haar, maar dat wil ik niet via de krant bekendmaken. Leuk dat de ondernemers meedoen zich ook inspannen om kunst in de etalage mogelijk te maken.'' Mevrouw Van der Meer is eveneens positief. ''Aan dit project zie je maar weer dat er in Barneveld heel veel gebeurt op kunstzinnig gebied. Ook leuk dat er iets voor de kinderen gebeurt.'' Er zijn natuurlijk ook Barnevelders die niets met kunst hebben. Johan Hoorneman is zo iemand. Hij had al wel iets over de kunstetalageroute gelezen maar het fijne wist hij er niet van. ''Het is best een leuk idee, ''geeft hij toe. ''Maar ik heb he-le-maal niks met kunst. Dus nee, ik zal ook niet op een bepaald kunstwerk gaan stemmen. Ik heb ook niet zoveel tijd want ik ben momenteel mijn huis aan het verbouwen en dat is best veel werk.''

Wisselkip

Ondernemers worden in het kader van de kunstetalageroute uitgedaagd om een bijzondere etalage samen te stellen, waarin zowel het kunstwerk als de producten tot hun recht komen. Het publiek kan een speciale route volgen die langs de tentoongestelde kunst loopt. Het publiek en een vakjury stemmen op de mooiste etalage. Hierbij wordt onder meer gelet op de mooiste combinatie tussen kunstwerk en producten. De prijs voor de winnende kunstenaar bestaat uit een maand exposeren bij Ward's Art. De winnende ondernemer krijgt - Barneveldser kan het natuurlijk niet - de prachtige wisselkip voor de mooiste etalage . Onder de inzenders uit het publiek wordt een superkip verloot. Voor de kinderen zijn er bovendien letters in de etalages gelegd, die samen een slagzin vormen. Onder de goede inzenders wordt een kunstworkshop voor de hele klas verloot. De route kan worden afgehaald bij Ward's Art aan het Dijkje in Barneveld en bij alle deelnemende ondernemers.

Meer berichten