Foto:

Flinke opknapbeurt voor Rozentuin

Door Leo Polhuys

''Een paar extra bankjes graag''

Tussen de Amersfoortsestraat en de Achterdorperstraat in het centrum van Barneveld ligt een groene oase. De naam: De Rozentuin. Het parkje wordt dit jaar opgeknapt door de gemeente. Tot 14 januari kunnen inwoners van Barneveld suggesties en ideeen naar voren brengen over de toekomstige inrichting van het stukje groen. Het onderhoud is volgens de gemeente lastig omdat de Rozentuin wordt geteisterd door het zevenblad dat ander groen overwoekert.

BARNEVELD - Op een bankje zitten Henk en Mootje op hun smartphone te kijken en een beetje te kletsen. Even later voegt ook Steven zich bij de twee leerlingen van de Meerwaarde.Terwijl je het verkeer over de Amersfoorsestraat hoort rijden, zit je lekker beschut in het groen. ''We zitten hier regelmatig, Vaak komen er ook bekenden langs, ''zeggen de drie jeugdigen. ''De Rozentuin is een leuk plekje, we zouden eigenlijk niet direct weten wat er zou moeten veranderen. Hoewel, een paar extra bankjes zou wel mooi zijn. Nu zijn er maar twee bankjes en als we met velen zijn, kan niet iedereen zitten.'' Volgens de jongeren is het parkje redelijk schoon. Gerrit Methorst woont even voorbij het parkje richting centrum. ''De boel is door de gemeente wel wat verwaarloosd, de afgelopen jaren, '' constateert hij desgevraagd. ''Nu moet er natuurlijk van alles gebeuren om het achterstallige onderhoud in te halen. De gemeente zal het zevenblad er uit moeten halen. Ik had eigenlijk verwacht dat er meer ouderen van het parkje gebruik zouden maken. Maar misschien komt dat nog als het heringericht wordt. In elk geval is het een goede zaak dat de Rozentuin anders wordt ingericht.''

Speelveldje

Barnevelder Exalto komt niet veel in de oase. ''Ik ben er wel eens doorgelopen en vind het een mooi stukje Barneveld. Eerlijk gezegd heb ik niet direct een idee over wat er met de Rozentuin moet gebeuren. Een speelveldje voor de kinderen- is dat een idee?'' David Kas, die net even buiten het centrum woont, vindt de Rozentuin een mooi parkje. ''Goed dat deze plek behouden blijft voor Barneveld. Want zo heel veel groen hebben we niet meer in het centrum en ook oude gebouwen zijn er niet veel meer te vinden. Overigens kom ik er bijna nooit. '' De gemeente wil bij de herinrichting zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de buurt. De afgelopen periode zijn er daarom twee bijeenkomsten met bewoners geweest. Daaruit is gebleken dat de voorkeur van de aanwonenden uitgaat naar een klassiek ontwerp met hagen en rozenstruiken, geïnspireerd op de huidige inrichting. De gemeente wil met de werkzaamheden beginnen in het eerste kwartaal van dit jaar, Voor een effectieve bestrijding van het zevenblad wordt alle huidige beplanting van de rozentuin weggehaald. In het laatste kwartaal van dit jaar moet dan de definitieve herinrichting plaatsvinden.

Meer berichten