Foto:

Van ergernis naar vrede

Wie kent niet het verhaal van Sneeuwwitje en haar jaloerse stiefmoeder. De laatste meende dat ze de mooiste was en was daarom bang voor haar knappe dochter. Ze vroeg steeds aan haar toverspiegel 'Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand, wie is de schoonste in het land?' De spiegel gaf haar dan antwoorden. In de kerk kijken we in een betere spiegel om ons leven te onderzoeken: de spiegel van Gods Woord met inzicht van Gods Geest. In de NGK De Ontmoeting behandelen we dit seizoen in 16 themadiensten de bijbelse psalmen. Dat zijn oude liederen van Israël die nog altijd relevant zijn omdat ze algemeen menselijke ervaringen weergeven. Onlangs keken we naar de eerste verzen van Psalm 37 en het viel me op hoe daar een reis wordt gemaakt van ergernis naar vrede. 'Erger je niet' lees je er wel drie keer. Het woord dat er vertaald is met 'ergernis' wijst op duistere emoties van boze, jaloerse en verongelukte aard. Wanneer het leven tegenzit dan hebben we het nodig ergens tegenaan te schoppen. Meestal zijn zij die het dichtste bij ons staan dan de dupe.


'Erger je niet, want dat brengt maar onheil, ongeluk' zegt Psalm 37 daarover. Irritaties, zelfbeklag en een wrokkige houding helpen je nooit verder. Het vervreemdt je zelfs van geliefden en vrienden. Je komt in een zelfgekozen isolement van verbittering terecht. Dat is niet alleen vervelend voor je omgeving maar je gaat er tenslotte ook zélf aan kapot. De weg van ergernis naar vrede begint met het opgeven van wrok en verwijten. Als Jezus ons vergeeft, dan mag je jezelf en anderen niet blijven veroordelen.

In Psalm 37 staan ook positieve wegwijzers naar vrede. 'Vertrouw op de Heer'; 'Zoek je geluk bij Hem, dan zal Hij je geven wat je hart verlangt.' Dit betekent niet dat God je alles geeft wat je maar wenst als je Hem volgt. Het betekent wel dat Hij als onze Heer zijn idealen in onze harten wil schrijven. Richt je steeds op de Heer dan zal Hij je karakter vormen en je hart genezen. Dat is de weg naar vrede, waardoor je zelf een bron van zegen mag zijn.

Meer berichten