'Betuttelbier' uit alcoholplan geschrapt

BARNEVELD - De gemeente Barneveld gaat toch niet het ministerie van volksgezondheid en de Tweede Kamer vragen om 'evenementenbier' (bier met een lager alcoholpercentage) 'gebruikelijk te maken'. Een meerderheid van de Barneveldse gemeenteraad schrapte woensdagavond dat voornemen uit het actieplan tegen alcoholgebruik in het verkeer.

''Het verplicht vervangen van 'normaal bier' door 'evenementenbier' of 'light bier' met een aanzienlijk lager alcoholpercentage, is betuttelend en daarom in tegenspraak met de wens van de gemeente om burgers niet te instrueren wat wel en wat niet goed voor hen is'', vonden de VVD, Lokaal Belang en Burger-Initiatief.

De VVD sprak van 'betuttelbier.' De drie fracties kregen voldoende steun voor een amendement om de inzet van evenementenbier uit het actieplan te halen. Alleen de SGP en de ChristenUnie wilden dit onderdeel daarin laten staan.

''In het plan wordt de nadruk gelegd op een bewustwordingscampagne over alcohol in het verkeer en niet op het beperken van alcoholgebruik onder evenementsgangers'', aldus het amendement. ''Mensen 'onbewust' minder alcohol laten nuttigen door het gebruik van 'evenementenbier' ondermijnt de verantwoordelijkheid van de persoon zelf.''

Meer berichten