De kerktelefoon in Nieuw Avondrust in Voorthuizen is ermee gestopt.
De kerktelefoon in Nieuw Avondrust in Voorthuizen is ermee gestopt. (Foto: Leo Polhuys)

Onrust over verdwijnen kerktelefoon

De kerktelefoon in Nieuw Avondrust in Voorthuizen is ermee gestopt. De uitzendingen via een intern kanaal zijn twee weken geleden opgehouden. De Hervormde gemeente Voorthuizen, die regelmatig diensten vanuit Nieuw Avondrust verzorgt, betreurt dit besluit van Zorggroep ENA, de beheerder van Nieuw Avondrust. Volgens de Hervormde Gemeente kwam de beslissing onverwacht. Het verdwijnen van de kerktelefoon heeft te maken met de installatie van een nieuw alarmeringssysteem.

door Leo Polhuys

VOORTHUIZEN - ''Ruim twee jaar geleden hoorden wij dat zorggroep ENA van plan was te stoppen met het uitzenden van de kerktelefoon,'' laat het College van Kerkrentmeesters weten. De uitzendingen vanuit Bethabara of de Dorpskerk konden via de kerktelefoon worden gevolgd. Veel bewoners van Nieuw Avondrust maakten van deze gelegenheid gebruik. Het College heeft na het besluit van twee jaar geleden contact gezocht met de beheerder van Nieuw Avondrust.
ENA zegde toe dat wij ruim op tijd op de hoogte zouden worden gebracht van het moment dat Nieuw Avondrust stopt met uitzenden. Voorlopig zouden ze nog doorgaan met uitzenden. Helaas heeft ENA ons niet op de hoogte gebracht. Daarom hebben we er ook niets aan kunnen doen.''

Alarmering

Els van Daal, manager wonen en welzijn van ENA, zegt dat er sprake was van een fout. ''Het was inderdaad twee jaar geleden al bekend dat we zouden stoppen. Maar toen het onlangs eenmaal zo ver was, hebben we verzuimd de kerken in te lichten.'' Dat laatste is inmiddels goedgemaakt doordat een brief aan alle kerken is gestuurd met excuus en een aanbeveling aan de kerken, om andere media in te zetten. In hoeverre dat gebeurt, kunnen wij niet bekijken. We weten niet welke bewoners lid zijn van een kerk . En ook niet in hoeverre zij de kerktelefoon gebruikten. '' De kerktelefoon kon niet meer worden gehandhaafd door een ingrijpende operatie op Nieuw Avondrust die inhoudt dat het oude alarmeringssysteem wordt vervangen. De kerktelefoon kan technisch gezien niet op het nieuwe alarmeringssysteem 'meedraaien'. Mevrouw Van Daal: ''Het oude systeem functioneerde niet goed en er waren klachten. Tot en met februari zijn we bezig met vervanging en aanleg van een nieuw systeem in de zorg- en aanleunwoningen. In totaal gaat het om honderd adressen.'' De kerktelefoon werd alleen beluisterd in Nieuw Avondrust. Op andere locaties van ENA hebben kerken via andere media al voor alternatieven gezorgd. Bijvoorbeeld via internet. De Hervormde gemeente adviseert haar uitzendingen nu via internet (www.kerkomroep.nl) te volgen. Met een pc, laptop of tablet zijn deze gratis. Er zijn ook andere mogelijkheden om de kerkdiensten met en zonder beeld te volgen. Hier zijn abonnementskosten aan verbonden.

Meer berichten