Gastheer Geurt Buurman, Mona Keijzer en Gijs Eikelenboom, voorzitter BIK en van de Commissie Strategische Visie FoodValley.
Gastheer Geurt Buurman, Mona Keijzer en Gijs Eikelenboom, voorzitter BIK en van de Commissie Strategische Visie FoodValley. (Foto: JvdW)

Mona Keijzer te gast bij FoodValley

''Wat is nou eigenlijk het voordeel van Regio FoodValley," vroeg een jonge ondernemer na afloop van de bijeenkomst. Jammer dat hij die vraag nu net niet stelde aan staatssecretaris Mona Keijzer. Zij was te gast bij Auto Versteeg Buurman om daar te praten met ondernemers uit Regio FoodValley over hun wensen en verlangens.

door Judith van den Wildenberg

Voorthuizen - Mona Keijzer komt zelf uit een familie van ondernemers en dat is te merken. "Natuurlijk moet er aandacht zijn voor de grote bedrijven als Unilever en FrieslandCampina, want die zijn belangrijk ook voor het MKB. Maar we zien graag aandacht voor familiebedrijven. Heel erg veel bedrijven in Nederland zijn familiebedrijven. Die doen veel dingen net even beter. Dat heb ik vandaag ook gezien bij mijn bezoek aan Vreugdenhil Dairy Foods in Nijkerk. Een fantastisch bedrijf dat op een zeer goede manier bezig is met voedsel en duurzaamheid. Toch kennen weinig mensen dit bedrijf en dat is zo jammer. Ik denk dus dat we mensen vee meer mee moeten nemen in onze voedsel-industrie.''

''Het tweede doel van de Verenigde naties is het voorkomen van honger in de wereld. Weten mensen wel dat we in Nederland daar heel erg veel aan doen. En is er wel bekend hoeveel deze bedrijven investeren in landen hier ver vandaan? Niet alleen vanuit idealisme. We praten vaak over 'people, profit and planet' (mensen, winst en aarde, red.). Veel mensen concentreren zich op people and planet. Maar het gaat er ook kom wat er onder de streep overblijft. Dat is zeer gerechtvaardigd. Want zonder die profit kan een bedrijf niet blijven bestaan."
Vanuit het publiek waren er maar drie vragen, voornamelijk gericht op meer snelheid en soepelheid vanuit de Provincie. "Te vaak gebeurt het dat een subsidieaanvraag geheel is voorbereid maar dan stukloopt op de bureaucratische provincie. Dan haken ondernemers af."

Regio FoodValley nodigt alle ondernemers met ideeën uit om aan te sluiten bij de Regiodeal. Wie goede plannen heeft met voeding en gezondheid in de breedste zin van het woord, kan zich aanmelden. Het rijk heeft 20 miljoen beschikbaar gesteld, de beide provincies Utrecht en Gelderland zullen ook bijdragen. Burgemeester Gerard Renkema van Nijkerk: "Dit biedt al onze ondernemers volop kansen. Kop ze erin!"

Meer berichten