Imano Gerritsen, Julia Blokland, Lars van den Hudding en Chantal Vizeira: ''Aandacht voor milieu is goed''.
Imano Gerritsen, Julia Blokland, Lars van den Hudding en Chantal Vizeira: ''Aandacht voor milieu is goed''. (Foto: Leo Polhuys)

'Al dat plastic, dat is wel erg'

De klimaatprotesten die sinds kort op het Malieveld in Den Haag worden gehouden, liggen deze week even stil. Bezorgde scholieren spreken met premier Rutte en minister Wiebes om aandacht voor het milieu te vragen. Maar later gaan de protesten waarschijnlijk weer verder. Wat vinden jongeren uit Barneveld en omgeving van de demonstraties? Barneveld Vandaag ging met deze vraag de straat op.

Door Leo Polhuys

BARNEVELD - BIj het station van Barneveld haalt een groepje van vier jongeren uit Kootwijkerbroek de schouders op als hun mening wordt gevraagd. Alle vier zitten ze op school in Hoevelaken. Ze pakken hun fietsen uit het rek om weer naar huis te fietsen als hen wordt gevraagd wat ze van de acties vinden. ''Ik heb er niet veel verstand van,'' zegt één van de jongens, die niet met de naam in de krant wil. ''Maar spijbelen om in Den Haag te gaan demonstreren is in elk geval geen goed idee.'' Zijn maat, die een shaggie draait en eveneens anoniem wil blijven: ''Ik heb er wel over gelezen. Maar het boeit mij allemaal niet. Maar wie wil demonstreren, moet dat vooral doen.'' Bram van der Knijff en Jurrian Melissen willen wel met naam en toenaam in de krant. ''Op school wordt er geen aandacht besteed aan die demonstraties. We hebben er tenminste niets over gehoord.'' Maken zij zich dan niet druk om de verloedering van het milieu? De vier kijken elkaar eens aan. ''Het maakt ons allemaal eigenlijk niet zoveel uit. Wij maken ons ook niet zo ongerust over de klimaatverandering. Als andere scholieren de straat op willen gaan, moeten ze dat vooral doen. Maar wij doen dat niet.'' En weg zijn ze, op de fiets naar Kootwijkerbroek.

Heel anders is de reactie van Imano Gerritsen, Julia Blokland, Lars van den Hudding en Chantal Vizeira. Zij zitten alle vier op De Meerwaarde en staan met de fietsen bij station Barneveld centrum als hun mening wordt gevraagd over het klimaat. Ze zijn graag bereid om wat vragen te beantwoorden. ''Natuurlijk hebben wij ook van die acties gehoord. Op school hebben we het er pasgeleden wel over gehad, maar zo heel veel aandacht is er ook weer niet aan besteed. Een paar minuten maar,'' klinkt het als uit één mond. De vier zijn geen types om de barricaden op te gaan, maar een beetje zorgen maken ze zich wel. Daarom is aandacht voor het milieu in hun ogen wel goed. ''We demonstreren zelf niet mee in Den Haag, maar het milieu is natuurlijk wel belangrijk.'' Letten de scholieren bijvoorbeeld op de hoeveelheid verpakking, als ze in de supermarkt iets kopen? Julia vertelt: ''Mijn moeder is wel heel erg milieubewust en let bijvoorbeeld goed op wat ze koopt. Er komt wel veel rotzooi in het milieu terecht. Wat ik zelf wel heel erg vind, is dat er overal plastic terecht komt in de zee.''

Meer berichten