Foto:

Column Judith: Netjes koken

Mijn ogen zijn vaak groter dan mijn maag. Oh ik houd zo van lekker en veel eten. Het allerliefst heb ik allerlei schaaltjes met verschillende dingen waar ik naar hartelust uit kan kiezen. Vandaar dat ik nogal weg ben van buffetjes. Bij een ander, wel te verstaan. Thuis lukt me dat niet. Daar maak ik graag een soepje of een heerlijke stamppot voor mezelf. Alleen mijn gevoel denkt altijd dat ik wel degelijk allemaal verschillende dingetjes maak.
Dus als ik in een winkel sta, zie ik zoveel mogelijkheden dat ik steeds veel te veel koop. Ik ben bijvoorbeeld gek op hummus en dan koop ik gelijk drie bakjes in de aanbieding, maar dat krijg ik dan weer niet op. Ik weet het wel, je moet eigenlijk boodschappen doen met een briefje en naar aanleiding van een weekmenu. Dat doe ik soms ook wel, maar daar kan ik me dan moeilijk aan houden. Daar komt nog eens bij dat ik lang niet alle avonden thuis eet of soms te laat thuis ben om voor mezelf nog te gaan koken. Ook daar zijn oplossingen voor en die heb ik me ook al honderden keren voorgenomen: vooruit koken en in de diepvries en koelkast stoppen. Maar ik ben er te impulsief voor, bedenk ik zelf maar.

Nu is voedselverspilling steeds meer in het nieuws en daardoor ben ik toch eens beter op gaan letten. Want wat heeft het voor zin om allerlei lekkere groenten in huis te halen als ik ze niet op tijd opeet? Of als ik het te moe ben om te koken en dus toch maar kies voor een broodje of een kant-en-klaar maaltje dat ik zo in de magnetron schuif en de groentes die zo gezond zijn, blijven liggen. Weggooien is zonde. Ik hield mezelf ook gewoon voor de gek: ik dacht dat ik gezond bezig was, had daar alle ingrediënten wel voor in huis maar at gewoon ongezond. Ja, hoe stop je dat? Opeens had ik gewoon genoeg van mezelf en mijn lakse houding. Dus vanaf nu, nou eigenlijk al drie weken, kook ik netjes, haal per recept de ingrediënten en eet ik de volgende dag de restjes op. En dat is dus helemaal niet saai!

Judith van den Wildenberg

Meer berichten