Foto:

Column Judith: Oversteken

Wat kon je toch op een heerlijk rustige manier naar Voorthuizen rijden toen de tunnel nog gesloten was. Al naar gelang waar ik moest zijn ging ik via de Nijkerkerweg of via de Wesselsweg/Mercuriusweg. Een bijwerking was dat ik daardoor eigenlijk niet meer door het dorp reed, met een auto dan. Wel op de fiets. Heerlijk, via de Kuntzelaan naar het dorp, mooi fietspad daar, overal oversteekpunten en we hebben er nog voorrang ook.

Nu reed ik weer eens met de bus en ja daar kwamen twee lopers aan die over wilden steken, daar midden in het centrum. Dan stop je netjes want zo hoort het. Net toen ik op wou trekken zag ik vanuit een ooghoek achter me een fietser aankomen die zonder hand uitsteken dwars voor mijn bus langs overstak. De buschauffeur op de andere weghelft moest er ook van zuchten, dat zag ik wel. Al met al duurde dat allemaal zo'n kwartiertje, want er komen daar voetgangers en fietsers van alle kanten, voor achter opzij links en rechts. Ik had wel acht ogen nodig. Levensgevaarlijk daar, wie heeft dit bedacht?

Het zweet brak me uit, want ik moet ook nog op tijd rijden met die bus. Het was niet eens spitsuur, maar wel vakantie voor veel mensen en het was mooi weer, dus drukte genoeg. Uiteindelijk ben ik maar gelijk met die tegenliggende bus opgetrokken, maar ik ga dit nooit meer doen.
Als meer mensen dat denken en doen, is het resultaat wel dat het rustiger wordt met auto's daar. Dan is er in ieder geval iets bereikt.

Het merkwaardige is natuurlijk wel dat ik als fietser er helemaal geen last van heb. Ik heb wel wat gemopperd over onlogische rondingen en lastige voetgangers daar, maar verder reed ik toch zelfbewust, net zoals ik dat al die andere fietsers zie doen, de straat over. Zo'n automobilist moest mij maar zien, ik heb daar immers voorrang. Maar het is goed om je te realiseren dat niemand acht ogen heeft. Fietsers niet, maar automobilisten zeker niet. Een oplossing heb ik ook niet, maar laten we wel oog voor elkaar houden, letterlijk in dit geval.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten