Foto:

Colum Judith: Tegel

De broer van mijn moeder was altijd mijn lievelingsoom. We deelden de liefde voor taal, hij was leraar Nederlands, en de liefde voor groen en bloemen. Merkwaardig genoeg hadden we in die eerste liefde wel vaak dezelfde smaak, over groen en bloemen liepen onze meningen volledig uiteen. Hij had een prachtig grasveld ontdaan van elk onkruid en hield de borders eromheen keurig in het gelid. Ik daarentegen houd van onstuimige bloei en behoorde ook tot de stroming die dacht dat het goed voor je was als een plant of struik je kwam aanwaaien. Met name bij brandnetels kon hij zich daar niks bij voorstellen. Dat was toch zeker gewoon onkruid! Mja, in de alternatieve keuken wordt brandnetel toch wel veel gebruikt dus ergens is het wel goed voor. Zelfs voor zevenblad geldt dat. Al zeg ik eerlijk dat ik nu, nu ik wat ouder ben, ook probeer om die mijn tuin uit te krijgen.

Dit huis wat ik bewoon, heb ik ook gekozen omdat er zo'n prachtige bloementuin bij zat. Vanaf nu bloeit er steeds iets, ik kijk elk jaar weer mijn ogen uit. Niet iedereen hoeft dit mooi te vinden natuurlijk en het vergt ook nogal wat onderhoud waar ik ook niet altijd aan toe kom. Maar mijn goede voornemens zijn er weer. In dit voorjaar heb ik al meer vogels gezien dan ooit in mijn tuin omdat ik het onkruid had laten staan.
En over een paar maanden wil ik kunnen genieten van vlinders, van libelles en van het gezoem van insecten.

En daarom ga ik zaterdag naar Intratuin, met een tegel. Want in ruil voor die tegel uit mijn tuin, krijg ik twee plantjes. Deze sympathieke actie doen ze samen met Groei en Bloei. Deze planten zijn niet alleen goed om insecten aan te trekken: door die tegel uit je tuin te halen, zorg je ervoor dat het regenwater beter de bodem in kan zakken.
Met al die regen van de laatste tijd zou je het niet denken, maar onze bodem is behoorlijk verdroogd. En omdat alle beetjes helpen breng ik deze actie graag onder de aandacht.
Zaterdag, tussen 10.00 en 15.00 uur!

Judith van den Wildenberg

Meer berichten