Henk Wiesenekker bij het Joods Monument voor kasteel De Schaffelaar.
Henk Wiesenekker bij het Joods Monument voor kasteel De Schaffelaar. (Foto: Leo Polhuys)

Opknapbeurt voor Joods monument

Het Joods monument voor kasteel De Schaffelaar wordt rond 15 april opgeknapt door de gemeente. De tekst wordt beter leesbaar gemaakt. Dat zeggen Burgemeester en Wethouders van Barneveld naar aanleiding van schriftelijke vragen van raadslid Henk Wiesenekker van de Christen Unie.

Door Leo Polhuys

BARNEVELD - ''Eind vorig jaar fietste ik eens langs het monument en zag dat het best een opknapbeurt kon gebruiken,'' zegt Wiesenekker. ''En ik constateerde dat de tekst op het monument niet echt goed meer leesbaar was. Ik maakte een foto en tweette deze de wereld in. Als we echt willen herdenken, moet het wel duidelijk zijn wat de tekst inhoudt. De gemeente was dat direct al met me eens. Ik heb de zaak vervolgens aangekaart in de gemeentelijke commissie die erover gaat, maar verder bleef het stil. Dat, terwijl de datum van de dodenherdenking, 4 mei, met rasse schreden naderde. Vervolgens heb ik enkele weken geleden schriftelijke vragen gesteld aan Burgemeester en Wethouders. Het antwoord kwam vorige week verrassend snel: het monument wordt opgeknapt. Natuurlijk ben ik daar erg blij mee. Als de dodenherdenking wordt gehouden, staat het monument er weer piekfijn bij.'' Overigens loopt de gemeente ook andere monumenten regelmatig even langs om te kijken of ze er goed bijstaan.

Geschiedenis

De gemeente Barneveld telde in 1941 tien Joden. Van hen overleefden er vijf de oorlog niet. Kasteel De Schaffelaar en het naastgelegen huis De Biezen vormden in 1942 en 1943 de locatie waar ruim 650 Joden uit heel Nederland verbleven. Zij zaten daar op voorspraak van secretaris generaal Frederiks van BInnenlandse Zaken, die hen wilde vrijwaren van de 'Arbeitseinsatz' in Duitsland. Dat lukte hem aanvankelijk. De Joden dachten dat ze veilig waren, maar werden in 1943 alsnog gedeporteerd naar Westerbork en later concentratiekamp Theresienstadt. De meesten overleefden de oorlog. Het in rood bakstenen uitgevoerde monument, gemaakt door Ralph Prins, werd in 1987 onthuld. De tekst die onder meer spreekt van de angst waarin de Joden leefden, is aangebracht in een Davidster.
''Het is belangrijk om deze geschiedenis levend te houden,'' zegt Henk Wiesenekker. ''Het is ook een echt Barnevelds verhaal. Het monument verbindt Barneveld met de Tweede Wereldoorlog en met het thema vrijheid. Vrijheid is immers een groot goed en we moeten ons ervoor inspannen de vrijheid te waarborgen.'' Ook vanuit zijn christelijke achtergrond weet het raadslid zich solidair met het Joodse volk en Israël. ''Het is ook fijn om te weten dat de gemeente zich wil inzetten voor de herdenking van de Joodse slachtoffers van de oorlog. Burgemeester Asje van Dijk heeft gezegd dat bevrijden een werkwoord is en actie veronderstelt.''

Meer berichten