Een van de trucks die zaterdag viel te bewonderen op het terrein van Verhoef in Kootwijkerbroek.
Een van de trucks die zaterdag viel te bewonderen op het terrein van Verhoef in Kootwijkerbroek. (Foto: Leo Polhuys)

Volop bewondering voor oude trucks

Ze reden af en aan, zaterdagmiddag, De ene na de andere truck arriveerde na drie uur op het terrein van Verhoef zand- en grindhandel in de buurt van Kootwijkerbroek. De Oldtimer Contactgroep Veluwe eindigde hier zijn oldtimer truck toertocht over de Veluwe. Zo'n 150 oude bakken stopten aan de Garderbroekerweg. Het publiek was uitgenodigd om de trucks te komen bewonderen en van die gelegenheid maakten velen gebruik.

Door Leo Polhuys

KOOTWIJKERBROEK - Vanaf de richting Harskamp draaiden de trucks de Garderbroekerweg op. Op de rotonde stond het al vol met mensen. Een verkeersregelaar leidde de verkeersstroom in goede banen.
Een grote Scania komt ronkend en blazend de weg oprijden. De chauffeur toetert een paar keer. Een jochie van een jaar of tien dat met zijn ouders staat te kijken, duikt van schrik in elkaar. Jongelui op klompen staan bij de ingang van het terrein van Verhoef en springen aan de kant als er weer een vrachtwagen het terrein oprijdt. Ook op het terrein zelf zijn veiligheidsmensen. Een moeder met een kleintje in de bakfiets laveert tussen het publiek door. Een oude mevrouw heeft een klapstoeltje meegenomen en bekijkt alles veilig vanaf de zijlijn. Een groepje fietsers staat in de berm en bewondert de gevaartes die aankomen. ''Wij waren gewoon een eindje aan het fietsen, want het is mooi weer,'' klinkt het.
''En toen we hoorden dat je hier die trucks kon bewonderen, besloten we te stoppen en een kijkje te nemen. Mooi hoor, die oude wagens. Vooral de trucks die met hout zijn afgewerkt. Zo reden ze vijftig jaar geleden nog rond. Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt. Echt vakwerk...'' Ook aan de inwendige mens was gedacht; zo stond er een kraampje met eten en drinken.

Anne van Grootheest woont in Kootwijkerbroek en bewondert de vele oude beestjes die het terrein oprijden. ''Ik heb vroeger een aantal Dafjes 33 gehad, dus ik houd wel van oude auto's. Bovendien ben ik automonteur geweest, dus ook uit dat oogpunt heb ik belangstelling voor alles wat hier rondrijdt. Het is erg leuk om te zien. Er zijn veel auto's bij van een bepaald merk Zo zie ik bijvoorbeeld regelmatig een Scania het terrein op rijden.''
Ook Barnevelder Bart van der Hoef is naar Kootwijkerbroek gekomen. Per vrachtwagen, wel te verstaan.
''Ik ben meegereden met een auto van Van Maanen. Ik zat vroeger in de carrosseriebouw en doe nog wel eens wat klusjes voor Van Maanen. En soms ga ik mee met een ritje. Vandaag heb ik dat dus ook gedaan. We zijn onder meer over de Postbank geweest. Een mooie tocht. Maar het was soms wel even uitkijken met al die bochten in de weg.'' Aldus Van der Hoef, die zelf geen vrachtwagenrijbewijs heeft.

Meer berichten