Jasper van den Heuvel won de vorige Visual Art Rally en is opnieuw favoriet.
Jasper van den Heuvel won de vorige Visual Art Rally en is opnieuw favoriet. (Foto: Vlijm, Voorthuizen)

Nieuwe proeven in Visual Art Rally

Jasper van den Heuvel uit Terschuur is komende zaterdag de te kloppen man bij de tweede Visual Art Rally, voorheen de Centraal Nederland Rally. Van den Heuvel won de Rally in 2018, 2017 en 2015. "Als hij meedoet, gaat hij voor de overwinning'', zegt voorzitter Lammert van de Hel.

Door Hans Assink

Barneveld - De Stichting Rally Evenementen Voorthuizen tekent voor de organisatie van de Visual Art Rally en heeft gekozen voor een ander parcours ten opzichte van vorig jaar. "Ons kenmerk is elk jaar nieuwe proeven'', zegt Lammert van de Hel. "Dat is leuk voor de rijders en het publiek en voor de organisatie is het een uitdaging. Problemen hebben we niet, wel uitdagingen.''

In totaal zijn er drie proeven die drie keer gereden worden. De lengte van de Rally is ruim 129 kilometer. De rally start om 12.01 uur in Barneveld met Proef 1 in Kallenbroek, het terrein waar vroeger de Tulpenrally werd gereden. Proef 2 wordt gereden bij buurtschap Hell in Putten, waar een mooi stuk onverhard en drie hairpins liggen. Proef 3 Watergoor wordt in Nijkerk gereden op een industrieterrein, waar veel ruimte is voor het publiek. Van de Hel verwacht per proef zo'n tweeduizend tot drieduizend toeschouwers. "Maar dat hangt natuurlijk ook van het weer af.''
In Barneveld en Putten is de toegang gratis. "In Barneveld komen de auto's 's morgens al aan. Die zijn dan heel mooi te bekijken'', zegt Van de Hel. Nijkerk is de hotspot van de rally. "Daar is meer spektakel. De hele middag heb je rijders voor je neus.''

De inschrijvingen hebben een record opgeleverd van precies 100 coureurs. Liefst 52 rijden er mee in de Rally, 24 in de Short Rally en 24 in de Historic Rally. De Short Rally rijdt alleen de proeven 2 en 3. De Historic rijdt alle proeven. "Echt auto's die het bekijken waard zijn'', zegt Van de Hel. "En ze rijden niet voorzichtig. Het zijn rallyauto's, daar moet je hard mee rijden.'' Een Ford Cortina uit 1965 en een Lancia Fulvia uit 1972 staan op de lijst.

In Nijkerk waren er nog wat problemen met opgebroken straten en een hardloopwedstrijd die er gehouden wordt, maar die zijn getackeld volgens Van de Hel. "We kruisen de halve marathon van Nijkerk niet.'' Bezoekers wordt aangeraden de verwijsborden te volgen.

Als grote favoriet voor het winnen van de Rally noemt de voorzitter Jasper van den Heuvel. In zijn Ford Fiesta heeft hij Lisette Bakker als navigator. Jim van den Heuvel, de nummer twee van vorig jaar, is een geduchte concurrent voor zijn broer. Hij rijdt in een Mitsubishi Lancer met Jouri Dockx. Ook uit Barneveld: Dylan Teiwes van Teiwes Rallysport. Van de Hel: "Zijn broer Calvin doet voor het eerst mee.'' De broers Teiwes rijden in een Peugeot.

Verder komen er toppers aan de start als Bob de Jong en Melissa de Backere uit België. De Jong rijdt een Hyundai, De Backere een Skoda Fabia. Met Henk Vossen (73) rijdt er een heuse veteraan mee. In de Historic maakt de Schot Robert Millar zijn opwachting.

Meer berichten