Foto:

Column Judith: Straatnamen

Hoe belangrijk is eigenlijk de naam van de straat waarin je woont? Als je 'talig' bent zoals ik, dan kan een straatnaam net de doorslag geven bij het kopen van een huis. Wie wil er bijvoorbeeld niet wonen aan 'Bellefleur' (in De Burgt)? Daar zou ik elke dag opgewekt van worden als ik de straat in rijd. In de gemeente Barneveld hebben we ongeveer 731 straten met allemaal vrij normale namen. Nou ja, al die kippennamen zijn nog wel moeilijk. Ik heb daar niet direct een gevoel bij: Orpingtonlaan of Tusolaan bijvoorbeeld. Dat komt met name omdat ik er niks van weet, ik heb geen beeld in mijn hoofd of geluid in mijn oor waar dit over gaat. Maar omdat er in die wijk (Veller) veel straatnamen met kippenrassen zijn, weet ik in ieder geval in welke hoek ik moet zoeken.

Straatnamen hebben veel met onze cultuur te maken. Want dat er een kippenwijk is, dat hoort natuurlijk weer wel bij Barneveld. En zo heb je in Voorthuizen een wijk waarin Egge, Ploeg en Gaffel de straatnamen zijn: hier zie je de agrarische historie terug. Soms zie je de geschiedenis van je eigen plaats, zoals de Van Zuijlen van Nieveltlaan en de Baron van Nagellstraat.

Vanochtend reed ik in Amersfoort door een jazzwijk. Glenn Millerstraat, Duke Ellingtonpad, ik kon ze gewoon horen. Maar ik moest zijn op de Theo Uden Masmanstraat. Nooit van gehoord. Gelukkig is er internet en kun je tegenwoordig alles opzoeken. Hij was een Nederlands musicus en bigbandleider.

De oude straatnamen ontstonden vaak vanzelf: het Kerkenpad, Molenweg. Dan weet je meteen waar het over gaat. Wat dat betreft moet ik nog uitzoeken wat de Engelsestadweg doet in Barneveld. Zo'n jazzwijk of de kippenwijk, daar moet je bewust voor kiezen als gemeente. Gemakkelijk lijkt me dat niet, want ieder heeft zo zijn eigen smaak. En dan weet je ook meteen dat de straatnaam wel degelijk belangrijk is. Want als je de verkeerde namen kiest, dan komt er heel veel commentaar.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten