Klaas Ruitenberg van de SGP-fractie in de Gelderse Provinciale Staten heeft vragen gesteld over reclames met zoenende vrouwen.
Klaas Ruitenberg van de SGP-fractie in de Gelderse Provinciale Staten heeft vragen gesteld over reclames met zoenende vrouwen. (Foto: P.r.)

Gelderland doet niets tegen reclames

Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland willen niets doen aan reclames voor datingsites in bushokjes in de gemeente Barneveld. GS antwoorden dit naar aanleiding van vragen van SGP-Statenlid Klaas Ruitenberg. De reclames zijn van datingsite Novamora.

Door Leo Polhuys

BARNEVELD- Volgens het provinciebestuur zijn relaties een privézaak. En daar wil het Gelderse bestuur zich niet in mengen. GS willen dan ook geen actie ondernemen om iets tegen de reclames te doen. Het provinciebestuur verwijst bovendien naar de Reclame Code Commissie als instantie die beoordeelt of een reclame wel of niet kan. Eerder al deelde de commissie mee dat de reclames wat haar betreft geen probleem zijn. Ruitenberg stelde zijn vragen naar aanleiding van posters in bushokjes in Garderen. Ook in Hoevelaken en andere plaatsen in de omgeving waren de reclames van Novamora te zien. Henk Wobben van SGP Gelderland gaf eerder al aan dat de reclames leidden tot klachten van onder andere Barnevelders. Het Barneveldse SGP-raadslid Arend Flier vindt dat de sites ook totaal niet passen bij het beleid van de gemeente Barneveld om aan preventie te doen, zodat gezinnen sterk in hun schoenen staan.

Ontrouw

Via Novamora kun je nieuwe partners vinden, zonder dat je huidige partner dat weet. De site waarborgt anonimiteit aan alleenstaanden en stellen en meldt dat inmiddels vele duizenden zich dagelijks aanmelden om een nieuwe relatie te vinden. De site spreekt van dating vol passie. Volgens de SGP kan dat niet. ''Er wordt opgeroepen om ontrouw te zijn. Het is heel erg dat Gelderland hier als provincie geld aan verdient', aldus de SGP. Ook het Barneveldse College van Burgemeester en Wethouders heeft eerder al vragen gekregen van de kant van de SGP. Maar omdat de provincie Gelderland gaat over de busreclames langs de provinciale wegen, werd doorverwezen naar het provinciebestuur.
Ook fractieleider Kees van der Staaij van de SGP in de Tweede Kamer laat regelmatig zijn bezwaren horen ten aanzien van de datingsite Second Love. Het argument is dat zo'n site volgens hem 'een bom onder relaties legt. ''Zelfs wanneer het goede huwelijken betreft. Ik snap niet dat deze reclame voor het aanmoedigen van ontrouw in relaties kennelijk heel normaal wordt gevonden. Ik vind het namelijk helemaal niet normaal.''
Aanvankelijk meldde de Gelderse SGP dat er in Garderen sprake was van posters met zoenende vrouwen, maar uiteindelijk bleek dat niet zo te zijn. Wel lieten de posters een man en een vrouw zien. De SGP heeft voor deze fout zijn verontschuldigingen aangeboden, maar volgens de partij blijft het bezwaar overeind staan dat de datingsite ontrouw zou aanmoedigen.

Meer berichten