Melissa de Backere werd tweede in de Visual Art Rally.
Melissa de Backere werd tweede in de Visual Art Rally. (Foto: Bert Vlijm & Henrico Fotografie)

Bob de Jong wint Visual Art Rally

De Visual Art Rally is zaterdag gewonnen door Bob de Jong. De Brabander bleef de Belgische Melissa de Backere 12,7 seconden voor. De lokale favoriet Jasper van den Heuvel uit Terschuur, die de laatste drie keer had gewonnen, viel uit. De rally werd ontsierd door ongelukken. Zes deelnemers belandden in het ziekenhuis. Vier van hen waren dinsdag weer thuis. "Het was een fantastisch evenement, op een paar incidenten na'', zegt voorzitter Lammert van de Hel.

Door Hans Assink

Barneveld - In totaal waren er drie proeven die drie keer gereden werden. De totale afstand van rally bedroeg ruim 129 kilometer. Bob de Jong en navigator Kees Hegman wonnen in hun Hyundai zes van de negen proeven.
In de eerste proef meldde Jasper van den Heuvel zich bij de besten, maar hij viel uit. De stuurbekrachtiging viel weg door een elektrisch probleem, klonk het. De Jong had vooral tegenstand van de Belgische Melissa de Backere die Marlon Krieger als navigator had. De Backere reed een Skoda Fabia. De eerste proef bij Kallenbroek maakte indruk. "Voorafgaand had ik toch wel een beetje schrik van de snelle broek bij Kallenbroek'', liet ze optekenen. Twee coureurs crashten er tegen een boom. "In dezelfde bocht'', zegt Lammert van de Hel. "In totaal zijn er zes in het ziekenhuis beland. Twee zijn er nog. Bij de Watergoor vloog een auto uit de bocht en die is op een container gebotst. Dat was een behoorlijke klap. Van het publiek is niemand gewond geraakt.''

De voorzitter noemt de botsingen 'bedrijfsongevallen'. "Verder is het een fantastisch evenement geweest. Van de rijders hebben we alleen maar goede reacties gehad. We hadden redelijk weer, wel was het koud. Dat heeft wel invloed gehad op de bezoekersaantallen.''
Na De Jong en De Backere eindigde Kevin van Deijne op de derde plaats. Hein Verschuuren was zijn copiloot. Jim van de Heuvel reed naar plek 4, Lambert Parren werd vijfde en Henk Bakkenes zesde.

Kallenbroek was de scherp-
rechter in het parcours. "Dat was vroeger al en het is nog steeds zo'', zei Henk Vossen (73) die in vroeger tijden Monte Carlo reed en de Tulpenrally. In de Visual Art Rally reed Vossen naar plek 7. In de Historic Rally ging de eindzege naar Wouter Koenderink. Hij reed in een BMW 3.0 CSL uit 1972. Kevin Wever was zijn navigator.

De Short Rally leverde een overwinning op voor Janjur Monshouwer die Jeroen Docter naast zich had zitten in zijn BMW M3. Wilbert van den Burg, van de hoofdsponsor Visual Art & Design, reed in de Historic naar de derde plek in zijn Nissan 350Z. Renaldo Lier was zijn bijrijder. "Als je die fans langs de kant ziet die je aanmoedigen dan geeft dat een fantastisch gevoel'', meldde hij.

De rally startte om 12.01 uur in Barneveld met Proef 1 in Kallenbroek. Proef 2 werd gereden bij buurtschap Hell in Putten en Proef 3 Watergoor werd in Nijkerk gereden op een industrieterrein, waar veel ruimte was voor het publiek. In Barneveld en Putten was de toegang gratis.

Meer berichten