Een deel van het team dat na een dag werken nog even bij elkaar komt bij de keet.
Een deel van het team dat na een dag werken nog even bij elkaar komt bij de keet. (Foto: Judith van den Wildenberg)

'Breng kinderen respect bij voor groen'

Al een heleboel jaren, langer dan ze zich kunnen herinneren, is er een vaste groep mensen die het groenonderhoud verzorgt in de wijken van Barneveld Zuid. Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn ze in dienst gekomen van de gemeente Barneveld. Voorheen was het de Permar groep, nu heten ze 'Groen Plus'. Omdat ze er al zo lang zijn, is de wijk 'hun' wijk geworden: ze houden er van en ze voelen zich meer dan 100 procent verantwoordelijk voor de staat van het openbaar groen in de wijk.

door Judith van den Wildenberg

Barneveld - Wim Jansen, teamleider: "Wij zijn heel blij dat we dit team nu onder de gemeentevlag hebben. De mensen zijn bijzonder gemotiveerd en ze zijn er eigenlijk altijd. Ziek zijn komt bijvoorbeeld nauwelijks voor. Het mooie is dat ze ook gemakkelijk anderen opnemen die een steuntje in de rug nodig hebben. Inmiddels hebben we drie mensen die als een soort stage meelopen en je merkt dat de groep zeer bereid is om iemand een kans te geven om zich te ontwikkelen. Belangrijk, want iedereen moet kansen krijgen."

Vernielingen

Des te jammer is het dan ook dat de mensen van Groen Plus regelmatig geconfronteerd worden met vernielingen. Jansen: "Dat is niet allemaal expres, maar het gebeurt wel. Stel, je hebt je tuin net helemaal netjes en nieuw ingericht en je kijkt hoopvol uit naar de groei van al die mooie planten. Maar binnen een week hebben allerlei kinderen de tuin gebruikt als racebaantje. Je probeert het nog een keer en zet er nu paaltjes en draden voor, zodat iedereen kan zien dat hier nieuwe aanplant staat. Het helpt niets. Wij hebben zelfs buizen geplaatst, maar toch wordt de jonge aanplant regelmatig gebruikt als parkeerplaats voor skelters. En daar kunnen de jonge planten echt niet tegen. Maar ook trappelende voetjes die er steeds overheen lopen, maken de boel kapot."

Speelruimte

In Barneveld Zuid is er naast een groot speelveld aan de Slotstraat, ook op veel van de hofjes speelruimte met toestellen. "Je zou dus denken dat kinderen voldoende ruimte hebben om te spelen. Dit is gedrag dat je in je eigen tuin niet wilt, maar daarbuiten moet je het ook niet willen. Niet alleen de mensen van groen zijn verantwoordelijk voor de wijk, de inwoners net zo goed. Dus ik wil hierbij een oproep doen om de kinderen respect bij te brengen voor het openbaar groen, want ook dat kost geld Wij zetten er mooie struiken neer, dan doet het pijn als je ziet dat die zomaar vernield worden. We vertellen dit verhaal niet uit boosheid, maar om juist te laten zien dat we hart hebben voor ons werk. Als iedereen een beetje rekening houdt met elkaar, dan kunnen we de wijken tot volle bloei laten komen."

Meer berichten