Vrijwilligster Jolita geeft informatie aan bezoekers bij de bijzondere 'Pipowagen' van het Toeristisch Informatiepunt Voorthuizen.
Vrijwilligster Jolita geeft informatie aan bezoekers bij de bijzondere 'Pipowagen' van het Toeristisch Informatiepunt Voorthuizen. (Foto: Hetty Heijne)

'Wees toerist in je eigen woonplaats'

Bij een toeristisch informatiepunt - kortweg TIP - vind je informatie over de leukste tips en ideeën over alles wat er in de regio te doen is. Van welke bezienswaardigheden je echt gezien moet hebben, tot welke winkelstraatjes zeker een bezoekje waard zijn, maar ook wandel- en fietstochten. Verder hebben sommige TIP's originele cadeaus, souvenir en streekproducten.

door Hetty Heijne

BARNEVELD - "Informatie, daar draait het helemaal om in onze TIP's", vertelt Wilco de Jong van Go Barneveld, de handelsnaam van de Stichting Toeristisch Aanjaagteam Barneveld. "Je vindt ze in aparte onderkomens. Het Toeristisch Informatie Punt Garderen is ondergebracht in Molen de Hoop aan de Oud Milligenseweg 5, dat als karakteristiek herkenningspunt 'het gezicht' van Garderen is. Het Toeristisch Informatie Punt Voorthuizen is gevestigd in een heuse Pipowagen aan het Smidsplein 10, tegenover de Albert Heijn. Deze twee zijn het gehele toeristische seizoen - van Pasen tot en met de herfstvakantie - geopend. Toeristisch Informatie Punt Barneveld huist in een prachtig pand in de stijl van de Amsterdamse School samen met de Barneveldse Bibliotheek en is het hele jaar door geopend".

De informatiepunten worden gerund door vrijwilligers. Met het hoogseizoen voor de deur zoeken ze voor de locaties Garderen en Voorthuizen enthousiaste mensen die zich betrokken voelen met de directe omgeving en daar leuk over kunnen vertellen.

"Je geeft een heleboel informatie aan toeristen zoals winkelopeningstijden, fietskaarten, wandelroutes en zo meer", vertelt Jolita, vrijwilliger bij TIP Voorthuizen. "De bezoekers zijn altijd gezellig en in een vrolijke stemming, dat maakt het werk extra leuk. Werken bij een TIP is inhoudelijk niet te ingewikkeld als je Garderen en Voorthuizen een beetje kent. Je krijgt vanzelf inzicht wat er in de omgeving te beleven is.''
Om nog meer te weten te komen over de omgeving organiseert Go Barneveld voor de vrijwilligers in het laagseizoen verschillende activiteiten zoals bezoekjes aan de Hoge Veluwe, de Beeldentuin en andere attracties. "Je leert op deze manier de bezienswaardigheden die je als toerist kunt bezoeken en activiteiten waaraan je kunt deelnemen beter kennen", vervolgt Jolita. "En vrijwilliger zijn is gewoon leuk om te doen! Dus zoek je een leuke baan: kom dan ons team versterken.''

Voel jij je thuis in Voorthuizen, Garderen en omgeving en wil je deze buurt helpen promoten? Word dan gastheer of gastvrouw. Het is een vrijwillige functie, maar naast een vaste vrijwilligersvergoeding krijg je een ontzettend leuke tijd, veel vrolijke mensen en een gezellig team met leuke uitjes. Ook krijg je een ambassadeurspas waarmee je gratis attracties op de Veluwe kunt bezoeken. Interesse?! Bel naar Wilco de Jong (06 -55765553). Meer informatie op: www.garderen.nl, www.visitvoorthuizen.nl, www.gobarneveld.nl of kijk op de facebookpagina's van de TIP's.

Meer berichten