Inval bij Vink wegens fraude met vervuilde grond

BARNEVELD - De politie is dinsdagochtend op meerdere locaties binnengevallen bij grondleverancier Vink in Barneveld. Vink wordt ervan verdacht, tussen 2012 tot 2016, grond te hebben ingenomen die niet mocht worden ingenomen. Ook zou het bedrijf vervuilde grond die wel mocht worden verwerkt niet op juiste wijze hebben gereinigd voor toepassing. Het bedrijf ligt tijdelijk stil.

De ingenomen grond was afkomstig van saneringslocaties die vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën. Het onderzoek richt zich op de hoeveelheid grond die is aangenomen. Justitie schat dat het gaat om enkele duizenden vrachtwagens. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart in het najaar van 2018, naar aanleiding van rapporten van de omgevingsdienst.

''Er is door het vermoedelijke gesjoemel grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk", schrijft het Openbaar Ministerie in een persbericht. De verdenkingen: handelen in strijd met de omgevingsvergunning, valsheid in geschrifte, overtreding van wet bodembescherming en van de Wet milieubeheer.

Maandag werd ook bekend dat Vink een strook verontreinigde grond in een nieuwbouwwijk in Barneveld zelf mag onderzoeken. Later zou een extern bedrijf die grond afgraven. De lokale politiek reageert verbaasd op de handreiking aan het bedrijf. De gemeente Barneveld honoreerde vorige week het verzoek van Vink om vóór de sanering grondmonsters te mogen nemen. Ook hier zou het gaan om styreen, een grondstof voor kunststoffen.

Meer berichten