Barbara Broekman vertelde bij de opening over haar werk achter haar met miljoenen stiksteekjes.
Barbara Broekman vertelde bij de opening over haar werk achter haar met miljoenen stiksteekjes. (Foto: Lisette Guérain)

Speelse, prikkelende en uitnodigende exposities

Margot Welle, directeur van Museum Nairac, is er met haar team in geslaagd weer een erg aantrekkelijke tentoonstelling neer te zetten. Eigenlijk twee zelfs. Het zijn exposities die smaken naar meer: meer van deze kunstenaars, meer museumbezoek. De opmerkelijkste tentoonstelling is: Gezocht M/V.

door Judith van den Wildenberg

Barneveld - Opmerkelijk en spannend, want er zijn allerlei technieken gebruikt door meerdere kunstenaars. Design, fotografie, textielkunst en fashion, staat in de uitnodiging. Maar dat zegt eigenlijk niets over wat je te zien krijgt. Hier hangt kunst waar je hart soms sneller van gaat kloppen of waar je je tranen achter je ogen voelt branden.Soms is het een glimlach, soms alleen verwondering over een techniek die gebruikt is.

Broccoli

Wat te denken bijvoorbeeld van Paul Hohner, die het onmogelijke mogelijk probeert te maken. "In alles zit lucht, ik ben op zoek naar de lege ruimte van een broccoli. Iedereen zei dat het niet kon, maar ik wilde het doen. Daarom heb ik heel veel techniek uitgeprobeerd en nu is er de stoel van 92 broccoli's." Als je het niet weet, zie je het niet, maar die stoel is gemaakt van aluminium, gegoten rondom de broccoli die er later uitgepeuterd is, of zelfs opgegeten door erg kleine beestjes in het bos. Met diezelfde techniek heeft hij ook een ring gemaakt, eentje om meteen verliefd op te worden.

Indrukwekkend is het werk van Barbara Broekman. Grote werken en het lijkt papier met textiel. Maar dat is het niet, het is geborduurd werk. Miljoenen kleine stiksteekjes, zo dicht op elkaar dat je het alleen ziet als je er vlak bij staat. Pas wanneer je afstand neemt, zie je het beeld: oorlogsbeelden van afscheid nemen, dooreengeweven met felle kleuren zodat het op het eerste gezicht toch vrolijk lijkt. Niet altijd, want Bangladesh, aan de zijkant, laat een krachtige wanhoop zien. Heel anders dan het werk op de foto.

Juist de variatie van kunstenaars en kunstwerken maakt dat je blijft kijken en ontdekken. Je kunt gerust een keer of vier naar de tentoonstelling. En voor de liefhebber zijn er werken uit de collectie De Heus-Zomer. Al met al is de expositie speels, prikkelend en uitnodigend. en of het nu van een man of een vrouw is, vergeet je al kijkend. Maar de man/vrouwaccenten zijn wel leuk, die verklap ik hier verder niet.

Om tot rust te komen kun je vervolgens naar de waaiers gaan kijken. Een waaier is wel typisch vrouwelijk en heel elegant. En wat je hier ziet is wel wat anders dan het souvenir uit de mediterrane landen. Beide tentoonstellingen zijn onderdeel van het samenwerkingsverband van acht Gelderse musea die onder de noemer 'Zij/Hij in Gelderland' exposities en activiteiten organiseren. Op www.mijngelderland.nl vindt u alle informatie over wat de acht musea doen.

In Museum Nairac kunt u voor deze exposities terecht tot en met 31 augustus.

Meer berichten