Foto:

Column Judith: Naar de stembus

Donderdag, vandaag dus als u de papieren editie van de krant leest, mogen we weer. Naar de stembus! Ik was er vast van overtuigd dat het op woensdag was. En al vanaf dinsdag zag ik diverse bordjes met de weg naar de stembus. Dat is maar goed ook, want ik was het bijna vergeten. Tsja, de Europese verkiezingen, dat staat wel wat ver van mijn bed. Zo ver, dat ik stiekem wel eens denk dat ik het maar laat zitten.

Maar ja, dat kan natuurlijk niet. Bovendien bestaat het kiesrecht voor vrouwen dit jaar precies 100 jaar. Een recht waar we voor gevochten hebben, nou ja mijn grootmoeders dan. Mijn oma was een dame die van wanten wist; jammer dat ik met haar nooit over politiek heb kunnen praten. Maar als ze had mogen stemmen, dat had ze het zeker gedaan. En daar had ze haar eigen hart in gevolgd. Niet dat ik uit zo'n radicaal nest kom, integendeel. Maar mijn moeder en haar moeder waren wel vrouwen die wisten wat ze wilden. Evenzo goed keken ze met afgrijzen naar de vrouwen van de generatie net voor mij, de Dolle Mina's, de vrouwen die van alles opeisten. Dat deden zij veel subtieler, binnen de grenzen die ze hadden. Allebei is nodig: mensen die volgen en daar gelukkig in zijn, mensen die de grenzen verkennen en daarmee de weg voor anderen vrijmaken.

Terug naar Europa. Het is me met de paplepel ingegoten dat Europa, eerst de EEG, goed was voor ons. De angst voor de oorlog zat diep bij mijn ouders, zij zagen in Europa de kans om dat voorgoed te voorkomen. Maar in die tijd had elk land nog zijn eigen geld en was de macht van Brussel nog niet zo groot. Ik heb moeten wennen aan de euro maar vind 'm nu wel gemakkelijk. Dat Brussel echter de naam 'vegaburger' probeert te verbieden, vind ik weer een stap te ver. En vaak denk ik dat daar allemaal ambtenaren achter bureaus zitten die geen idee hebben van wat het werkelijke leven inhoudt. Toch ga ik stemmen en ik hoop u allemaal ook. Het kan nog, vandaag, donderdag. Want stemmen is een recht, en dat moeten we blijven eren.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten