Foto:

Column Judith: Etiquette

En opeens had ik een workshop van Butler Laurens, over etiquette en omgangsvormen. Ik moest er eerst een beetje om lachen, hoe hij ons stond op te wachten in een heus butleruniform, met overal tressen, en met witte handschoenen aan. Zo ziet iemand er tegenwoordig toch niet meer uit? Maar het paste bij de workshop.

Want omgangsvormen en etiquette lijken er tegenwoordig ook vaak niet meer bij te horen. Natuurlijk, je geeft elkaar een hand bij het kennis maken, maar hoeveel mensen kijken er wel niet meteen om zich heen terwijl ze nauwelijks verstaanbaar hun naam mompelen. Een deur open houden voor een dame wordt door velen als een belediging gezien. Nou ik niet, hoor, ik vind het nog steeds erg leuk, maar ik schroom ook niet om soms een deur voor een heer open te houden. Wat galantheid in het leven maakt het allemaal een stuk aangenamer.

Deze workshop was bestemd voor mensen die allemaal in de hospitality business werken. Gastvrijheid dus. Het was me al opgevallen dat iedereen zo vriendelijk was, zo echt belangstellend. Dat hoort natuurlijk wel bij het werk, maar we weten allemaal als iemand dat op een onechte manier doet, je er niet door geraakt wordt. Soms hoor je het aan mensen, die hebben dan net een cursus gehad en die zeggen bij elke vraag of puntje van kritiek: "Wat leuk dat je dat zegt! Maar." en dan weet je meteen dat ze het niet hebben willen horen. Butler Laurens leerde mij ook het een en ander. Ik stel mezelf altijd voor als Judith van den Wildenberg, bijvoorbeeld, en dan verwacht ik dat de ander me gewoon bij de voornaam noemt en je en jij zegt. Maar de laatste tijd valt me op dat steeds meer jongeren (ja ja) toch u en mevrouw zeggen. Ik wist niet dat het dan aan mij is, de oudere (zucht) om toestemming te geven om elkaar bij de voornaam te noemen. Beleefd zijn is een groot goed, het opent deuren en het is prettig om mee te maken. Tegelijkertijd kan het een pantser zijn. Ook hier weer geldt, als het echt is, meer dan alleen een maniertje, dan is het van waarde.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten