Scherpenzeel, 160519 - Foto Ruben Meijerink / APA FOTORegiobestuur Regio Foodvalley
Scherpenzeel, 160519 - Foto Ruben Meijerink / APA FOTORegiobestuur Regio Foodvalley (Foto: )

Column Judith: Ontdekkingstocht

in het zuiden van het land is er al vakantie. Dat heeft toch iets oneerlijks, wij moeten nog meer dan een week wachten. Zelfs al heb je geen schoolgaande kinderen meer, dan merk je het toch. Zeker op mooie, zonnige dagen is het vreemd. Zelfs al komen er steeds meer warme mooie dagen, op zo'n dag zou je vrij moeten zijn. Blijkbaar hebben lichaam en geest een eigen agenda die dan niet klopt met de werkelijkheid van alledag.

Niet dat ik echt op vakantie ga, maar een deel van mijn werkzaamheden stopt wel voor de zomerperiode. Het rijden met de bus gaat gewoon door, want ouderen en mensen met een beperking gaan gewoon naar hun dagbesteding. Maar alle avonden vrij voor een aantal weken, een ongekende luxe. En dan zijn het nog mooie, lange avonden ook, waar je heerlijk een boek kunt lezen of gezellig met vrienden eten. Er heerst vaak een ongekende rust, zolang je niet naar Veluwse markten of Voorthuizense braderieën gaat.

Dit jaar staat de fiets in het middelpunt. Al die mooie straten en lanen waar ik normaal met de bus langs rijd, ik wil ze nu eens op de fiets proeven. ik heb al geoefend, ben laatst in alle vroegte naar Kootwijk gereden, heen over de Heetweg, terug door het bos naar Stroe. Door Kootwijkerbroek, waar overal prachtige manden met bloemen hangen. Wat een zomers en feestelijk gezicht. Als je het al niet bent dan word je er wel vrolijk van.

En op heel veel plekken in het buitengebied is er een tafeltje of klein hokje waar je lekkere dingen kunt kopen: eigengemaakte spullen van het boerenbedrijf. En als je even wilt uitrusten zijn er rustpunten, sommige zelfs met appeltaart, daar bij de molen van Terschuur. Ik wilde eigenlijk geen fietstassen, maar ze zijn wel erg gemakkelijk.

Deze zomer wordt dus een enorme ontdekkingstocht door ons eigen buitengebied. Het buitenland is leuk, maar de enorme afwisseling rondom Barneveld is minstens zo leuk. Ik ga me niet vervelen.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten