Logo barneveldvandaag.nl


Maria Boonzaaijer uit Barneveld schreef een verhaal voor het boek over Nelson Mandela.
Maria Boonzaaijer uit Barneveld schreef een verhaal voor het boek over Nelson Mandela. (Foto: Marion la Pierre)

Barnevelders in boek over Mandela

Maria Boonzaaijer en Marti Jansen uit Barneveld hebben een verhaal geleverd voor een boek over Nelson Mandela, dat donderdag 18 juli tijdens de Mandeladag 2019 werd gepresenteerd op Landgoed de Paltz Herman van Veen Arts Center te Soest. Titel van het boek is Mandela in ieder mens. Eregast Jan Terlouw nam het eerste exemplaar in ontvangst.

BARNEVELD - Het boek bevat 67 verhalen van zogenaamde 'deelgevers'. Zij konden zichzelf opgeven en een verhaal inleveren van 500 tot 600 woorden waarin een link wordt gelegd met de levensvisie van Mandela, waarin verzoening, vergeving en medeleven centraal staan. De Zuid-Afrikaan, die jarenlang gevangen zat vanwege zijn strijd tegen de apartheid in zijn land, werd geboren in 1918 en overleed in 2013. Hij wordt herdacht tijdens Mandeladag, georganiseerd door Stichting Ubuntu Nederland.
Maria Boonzaaijer, behalve auteur ook docent drama, stemcoach en chansonnière, debuteerde in 2009 met Papa Tango, geschreven tijdens een vierjarige zeilreis rond de wereld. In 2013 verscheen haar literaire roman Het vreemde meisje. Ook schreef ze Joodse Buren. Ze kan vanwege verblijf in Portugal niet bij de presentatie zijn. ''Helaas, maar wij zijn drie maanden weg. Ik gebruik mijn tijd onder meer als schrijfretraite.'' De aanleiding om haar verhaal te schrijven, was de bijeenkomst op 30 maart van Literair Café Barneveld. Daar sprak onder anderen Mpho Tutu, dochter van de bekende bisschop Desmond Tutu, die nauw verbonden was met Mandela. ''Het was een zeer indrukwekkende avond. Wat er toen gezegd werd, greep me naar de keel. De filosofie van Ubuntu, ik ben, wij zijn, is namelijk precies wat mijn man Stephen uitdraagt en deze gedachte is ook leidend in onze leefgemeenschap De Bondgenoot in Barneveld. Als er iemand verbindende krachten in zich heeft, is hij het wel. Het verhaal dat ik heb geschreven, heet dan ook Stephen.''

Veluwe

Marti Jansen is geboren en getogen in Barneveld. Hij is voorzitter van Literair Café Barneveld en dichter. Ook vertelt hij voor ondernemingen en organisaties of vakantieparken verhalen over het oude geheimzinnige Veluwse land. Hij schreef onder meer de dichtbundel Hemel in je hart. Over de Veluwe schreef hij Rondom het haardvuur en Schemergoud. Jansen haalde onder meer Mpho Tutu naar het Literair Café Barneveld. Het verhaal dat hij heeft ingeleverd, heet Ontmoeting. ''Het speelt zich af op de Hoge Veluwe. Ik had altijd al belangstelling voor mensen als Mandela, Moeder Teresa, mensen die verbinden. Tijdens de bijeenkomst op 30 maart raakte ik nog eens extra geïnspireerd en toen me gevraagd werd of ik een bijdrage wilde leveren, ging ik daar graag op in.'' In tegenstelling tot Maria Boonzaaijer was Jansen wel aanwezig tijdens de boekpresentatie.

Meer berichten